320

Wouter Bos stopt, Cohen volgt hem op

 [Video] Bos verlaat politiek, wil meer tijd voor privé-leven ... Job Cohen is zijn opvolger, zit vanavond bij Pauw & Witteman

Wouter Bos stapt op als leider van de Partij van de Arbeid en verlaat de politiek. Hij wil meer tijd voor zijn gezin en zijn drie kinderen zien opgroeien. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen noemde hij als zijn opvolger. Later op de dag bevestigde Cohen dat hij kandidaat-lijsttrekker is en premier wil worden.


Bos maakte tijdens de persconferentie bekend dat Cohen hem gaat opvolgen. Die hield later op de dag een persconferentie (klik hier). Volgens Bos heeft de partij een leider nodig die kan binden in een tijd dat de politiek in Nederland beheerst wordt door etnische verschillen.

Hier de hele verklaring van Bos:

“Op 9 juni zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Grote keuzes zullen dan voor liggen. Er zullen de komende jaren ingrijpende maatregelen genomen moeten worden om de economische crisis te boven te komen, om de werkloosheid laag te houden, om onze verzorgingsstaat aan te passen aan het feit dat we allemaal steeds ouder worden en om onze economie te vergroenen. Dat is geen geringe opgave. En al helemaal niet nu ons land in toenemende mate verdeeld dreigt te raken langs etnische, culturele en religieuze scheidslijnen.

Voor mij betekent dit vooral dat er nu behoefte is aan een politiek die de kracht van eenheid, samenwerking en solidariteit centraal stelt. Een leiderschap ook dat verbindend werkt en ons land niet uiteen laat vallen in winnaars en verliezers, of in mensen die wel en mensen die niet mee mogen doen. We zullen iedereen nodig hebben en kunnen het ons niet veroorloven mensen aan de kant te laten staan. Dat zou niet alleen sociaal onwenselijk maar ook economisch onverstandig zijn.

Dit is het verhaal waar ik voor de politiek ben in gegaan, het verhaal waar ik altijd in heb geloofd en me altijd voor heb ingezet. Het is ook het verhaal waar de Partij van de Arbeid op 9 juni mee naar de kiezer gaat, maar niet meer met mij als lijsttrekker.

Ik heb nu 12 jaar in de landelijke politiek doorgebracht, waarvan 7 jaar als Kamerlid, 2 jaar als staatssecretaris, 3 jaar als minister en vice premier en ruim 7 jaar als politiek leider van de Partij van de Arbeid. Ik heb dat al die jaren met volle overtuiging gedaan. Met name de laatste drie jaren waren uniek en uitdagend en ik heb het als heel bijzonder ervaren ons land juist toen te mogen dienen en mijn bijdrage te mogen leveren om ons land door de heftigste economische crisis van de laatste 80 jaar te loodsen. Ik heb de verantwoordelijkheden die dat met zich mee bracht elke minuut gevoeld, er met ziel en zaligheid invulling aan gegeven en het bovenal als heel eervol ervaren juist nu de publieke zaak te mogen dienen.

Maar ik heb ook andere verantwoordelijkheden, met name als vader in een gezin met drie jonge kinderen. De afgelopen jaren heb ik hier heel veel op moeten inleveren. De komende jaren wil ik meer tijd aan mijn gezin besteden. Dat verhoudt zich slecht tot wat er van mij gevraagd zou worden als ik mij wederom zou kandideren als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid.

Daarom heb ik het partijbestuur, de kamerfractie en mijn oud-collega’s in het kabinet vandaag bedankt voor de samenwerking en hen laten weten dat ik mij niet kandidaat zal stellen voor de Tweede Kamer, niet als lijsttrekker noch als gewoon Kamerlid. Dank u wel.”

Update 13:15 Cohen is vanavond te gast bij Pauw & Witteman

Update 14:10 Cohen per direct weg als burgemeester Amsterdam, Asscher neemt taken waar.

Update 15:30 [Video] Bekijk de persconferentie van Job Cohen

Eén van de eerste PvdA’ers die kritiek heeft op de stap is de Eindhovense wethouder Mary Fiers, op Twitter:

Eerste reaktie op vertrek Wouter Bos. Respect voor persoonlijke keuze, maar geen goed moment voor leiderschapswissel PvdA #landincrisis

Tegenover het ANP verklaart ze dat ze niet twijfelt  aan het draagvlak voor zijn opvolger Job Cohen, maar voor de kiezer is het toch een ‘nieuw’ gezicht.

Demissionair premier Balkenende spreekt van ‘een te respecteren keuze’. Andere politici laten lovend uit in. De Volkskrant zet ze op een rij. Zo stelt Rouvoet dat hij Bos zal missen en Halsema spreekt van ‘kaalslag’. Enige uitzondering is de rechtsradicale leider Geert Wilders die het vertrek van Bos neerzet als een nederlaag ‘hij gooit de handdoek wel erg snel in de ring’ en Cohen een ‘multicultiknuffelaar’ noemt.

NRC Handelsblad: Bos weg als leider

De Volkskrant: Wouter Bos stapt op

NOS: PvdA prominenten steunen Cohen

AT5: Amsterdammers betreuren vertrek Cohen

Nico Haasbroek schreef op 2 maart op Joop: Bos, pak als partijleider je biezen 

Geef een reactie

Laatste reacties (320)