83

Wouter Bos wil referendum over euro

Niet meer achteraf klagen: 'Ja of Nee moet heldere consequenties hebben'

Oud-minister van Financiën en voormalig PvdA-leider Wouter Bos wil dat er een referendum wordt gehouden over de euro. Volgens Bos is dat een goede manier om meer draagvlak te scheppen. Het referendum zou dan wel ‘digitaal’ moeten zijn, met dus maar twee mogelijke opties en daarbij duidelijk alle consequenties.

Het Crisisdiner from De Balie on Vimeo.

Bos ontvouwde zijn idee zondagavond tijdens een debat, het Crisisdiner, in de Balie te Amsterdam. Volgens Bos zou een ‘ja’-stem betekenen dat we instemmen met gevolgen die nu voortdurend als munitie door populisten worden gebruikt: een deel van de soevereiniteit afstaan, toezicht accepteren en landen in nood te hulp schieten. En bij een ‘nee’ stappen we ook echt uit de EMU, de Europese Monetaire Unie.

Bos wil op deze manier populisten de wind uit de zeilen nemen die luidkeels verkondigen zogenaamd ‘vóór Europa’ te zijn maar ondertussen iedere maatregel proberen te dwarsbomen.

Video vanaf 1:09:45. Andere deelnemers aan tafel zijn Ewald Engelen hoogleraar financiële geografie en Harald Benink, hoogleraar Banking & Finance, Tilburg University.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)