Laatste update 15 mei 2017, 15:58
179

Wow! Discussie over seksisme op Radio1 vliegt volledig uit de bocht

In het programma ‘Kwesties’ op NPO Radio 1 vloog de discussie met de vraag ‘Is Nederland een seksistisch land?’ wel heel hard uit de bocht. De discussie werd geleid door Rob Oudkerk. Zijn gasten waren Tim Veninga (versier coach) en Jesper Jansen (anti-feminist), die in gesprek gingen met Joop-opiniemaker Anne Fleur Dekker, ondernemer Chinello Ifebigh en columniste en econoom Heleen Mees.

Jesper Jansen begon zijn vrouwelijk opponent halverwege de discussie aan te spreken als ‘lieverd’. Tim Veninga noemde Mees en Dekker ‘lachwekkend’ en ‘kinderachtig’. Tijdens het debat werd er door beide heren gezucht, gesteund en gegrinnikt terwijl de vrouwen aan het woord waren.

Ifebigh wees de versiercoach en de anti-feminist erop dat hun argumenten wel verdacht veel leken op het veelvoorkomende ‘dan had je maar niet in je eentje in de steeg moeten lopen’. Dekker probeert uit te leggen dat feministen niet bezig zijn om anderen ‘kapot te maken’ maar proberen op te komen voor zichzelf om te zorgen dat seksisten op te houden hén kapot te maken, maar het ging er bij ‘versier coach’ Veninga niet in. Sterker nog, Veninga vindt het prima dat mensen oproepen om Anne Fleur Dekker te verkrachten, iets wat overigens gewoon strafbaar is: ‘Als jij vindt dat dat mag (tweet sturen over steniging red.), dan vind ik ook dat je moet zeggen dat iemand anders mag voorstellen om jou te verkrachten.’

Hoe langer de uitzending doorging hoe verder het niveau daalde. Dekker werd meerdere malen aangesproken met ‘lieverd’, verteld dat ze ‘een bang prinsesje was’ en verteld dat ze maar ‘terug naar school moest gaan’. Heleen Mees vertrok op dat moment de bus uit protest en wenste niet langer met deze mannen in debat te gaan, terwijl Anne Fleur Dekker stand hield terwijl ze nog verder denigrerend toegesproken werd.

Joop sprak na de uitzending met Heleen Mees over waarom ze niet meer aan het gesprek deel wilde nemen:

Ik was echt geschokt dat ze twee van zulke onvolwassen jongens hadden uit hadden genodigd, die niet anders willen dan Thierry Baudet imiteren. Ik vind het normaal een echt leuk programma, wat ik ook graag nog wel eens luister. Ik dacht echt dat het een leuke discussie zou ontstaan. Maar deze jongens waren gewoon niet serieus te nemen. Met dit soort types hoef ik niet in debat, dit was gewoon beneden alle niveau.

Op de vraag op welk moment Mees besloot uit het gesprek te stappen en wat voor haar de druppel was antwoordde ze als volgt:

Die ene jongen ging weer tekeer tegen Anne Fleur. Meisje dit, lieverd dat… Dit is niet eens de ondergrens van hoe ik een discussie wil aangaan.

Mees vervolgde:

Kijk, niemand van GeenStijl wil op komen dagen. Dat zou uit lafheid kunnen komen, of misschien dat ze gewoon bang zijn dat er strafrechtelijk nog iets gaat gebeuren. Maar op gegeven moment moet je als redactie dan niet maar koste wat kost een tegengeluid laten horen. Je moet wel gewoon een minimum kwaliteitseis hebben voor de gasten die je uitnodigt.

De gehele uitzending is hier terug te luisteren.

Correctie: Eerder werd in dit artikel abusievelijk vermeld dat Tim Veninga zijn vrouwelijke opponent halverwege de discussie aan begon te spreken als ‘lieverd’. Dit was echter Jesper Jansen. Tim Veninga bestempelde zijn vrouwelijke gesprekspartner enkel als ‘lachwekkend’, ‘kinderachtig’ en vergeleek hen beiden met ‘een klein kindje’.

Foto: CC Alex Proimos

Geef een reactie

Laatste reacties (179)