13

Wow! Man krijgt schedel gemaakt met 3D-printer

Eerste keer ooit: implantaat dat schedel vervangt gemaakt met 3D-printer vervangt 75 procent van de schedel

Wie had ooit gedacht dat dit ooit mogelijk zou zijn? De schedel van een Amerikaanse man is door artsen vervangen door een implantaat, dat is gemaakt met een 3D-printer. Het implantaat behelst 75 procent van de schedel. Het is de eerste keer dat een dergelijke operatie is uitgevoerd.

Het werkt als volgt: Eerst is een driedimensionale scan gemaakt van de schedel van de man. Op basis daarvan is een op maat gemaakte implantaat uitgeprint met de 3D-printer.

Met de printer wordt het gewenste materiaal laagje voor laagje uitgeprint. De schedel heeft een ruw oppervlak gekregen met kleine gaatjes, waardoor het botweefsel en cellen kunnen groeien. Het is gemaakt van polyetherketoneketon, een synthetisch polymeer.

Nadat de Amerikaanse toezichthouder toestemming heeft gegeven, kon het implantaat bij de man worden ingebracht. De makers ervan denken dat per maand zo’n vijfhonderd Amerikanen met deze techniek geholpen kunnen worden. Ook kunnen andere botweefsels in het lichaam met behulp van deze techniek gerepareerd worden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) moet hier nog wel toestemming voor geven.

De Volkskrant: Amerikaan krijgt nieuwe schedel gemaakt met 3D-printer

Geef een reactie

Laatste reacties (13)