7

WRR: Ontwikkelingshulp moet helemaal anders

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) nog niet overtuigd door rapport van Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid. Organisaties: WRR focust te veel op economische groei

De manier waarop nu ontwikkelingshulp wordt gegeven, moet op de schop. De hulp moet meer gericht zijn op de ontwikkeling van landen en uitgaan van hun specifieke situatie. Om slagvaardiger te zijn moet de hulp meer specialistisch zijn en beperkt worden tot tien landen. De overheid kan daar een eigen deskundige organisatie opzetten: NLAID. Ook de vaste afdracht van ruim 0,7 procent van het nationaal inkomen kan losgelaten worden.

Dat staat in het rapport ‘Minder pretentie, meer ambitie’ dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid maandag naar buiten heeft gebracht. Een team onder leiding van prof.dr. Peter van Lieshout heeft twee jaar gewerkt aan een visie op de huidige en de toekomstige hulp aan arme landen. Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking nam het rapport maandag in ontvangst.

De minister is er nog niet van overtuigd dat hij een eigen ontwikkelingsorganisatie zou moeten oprichten zoals de Amerikanen en de Britten die hebben. Volgens Koenders zijn er veel voordelen verbonden aan de huidige structuur waarbij de besteding van ontwikkelingsgeld is gedelegeerd aan de ambassades. NLAid zou ook leiden tot een nieuwe bureaucratie en dat zou een stap terug kunnen zijn “in een tijd dat de overheid gevraagd wordt te bezuinigen”, aldus Koenders.

Hij zegt wel toe het voorstel serieus te bekijken. Koenders noemt het hele rapport interessant en “een constructieve bijdrage aan het debat over ontwikkelingssamenwerking”.

Organisaties voor ontwikkelingssamenwerking reageerden genuanceerd op het WRR-rapport. Volgens drie grote hulporganisaties Hivos, Oxfam Novib en ICCO, legt het rapport de nadruk teveel op economische groei als vorm van duurzame ontwikkeling.
Oxfam-Novib noemt economische groei weliswaar een voorwaarde voor ontwikkeling, maar “snapt niet dat de WRR zo makkelijk heenstapt over het belang van armoedebestrijding, bijvoorbeeld investeringen in (basis-)onderwijs en medische voorzieningen”, aldus de hulporganisatie.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (7)