Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WTF? Amerikanen introduceren White Pete

  •  
05-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
witpiet_300.jpg
Geassimileerde emigranten verwoesten Nederlandse cultuur
In de stad Holland in de Amerikaanse staat Michigan hebben nazaten van Nederlandse emigranten Sinterklaas geïntroduceerd. Opvallend is dat ze daarbij Zwarte Piet, in gebieden buiten Nederland een omstreden verschijnsel, hebben witgewassen.
Het is volgens de plaatselijke krant, de Holland Sentinel , voor het eerst dat Sinterklaas de stad met 35.000 inwoners aan doet. Op archiefmateriaal is echter te zien dat Sinterklaas al eerder in Holland is geweest, hij werd toen onder meer begeleid door Kerst-liedjes. De Amerikanen vieren Santa Claus met Kerst, een in 1931 door frisdrankfabrikant  Coca-Cola geïntroduceerde variant op de Nederlandse Sinterklaas-traditie.
De Holland Sentinel bericht dat Sinterklaas de verzamelde menigte in Holland aansprak in het Nederlands totdat burgemeester Kurt Dykstra hem er op wees dat hij in de Verenigde Staten was. Op een begeleidende foto is duidelijk te zien dat de Amerikanen de Zwarte Pieten hebben verbannen uit de oer-Nederlandse traditie.
De Deutsche Welle bericht over de controverse in Nederland rond het verschijnsel Zwarte Piet in het Engelstalige artikel  Racism controversy dampens Holland’s Sinterklaas tradition.
Het Joop-debat van deze week in De Gids FM op Radio 1 ging ook over de rol van Zwarte Piet naar aanleiding van dit opinieartikel van Gijsbert Oonk.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.