17

WTF? Chinese berg in Nederland populairder dan Justin Bieber in VS

Media nemen fout in ranglijst Wikipedia klakkeloos over

De Zweedse student Johan Gunnarsson heeft een onofficieel overzicht gemaakt van de populairste pagina’s van Wikipedia in 2012. De Nederlandse versie kent een idiote toppositie maar is ook verder een vreemd allegaartje in vergelijking met andere landen. Voor dat laatste is een verklaring.

Wel eens gehoord van Hua Shan? Nee? Vreemd want volgens Wikipedia is de pagina met informatie over die Chinese berg het meest bekeken op het Nederlandstalige deel van de online encyclopedie. 12,8 miljoen keer. Dat is 12 keer vaker dan het lemma over Nederland dat op nummer 2 staat. Dat moet alle alarmbellen doen rinkelen. Hua San blijkt ook nog eens populairder dan de Engelstalige pagina over Justin Bieber. Dan weet je dat er een sprake moet zijn van een foutje, Maar bij de Volkskrant bijvoorbeeld geven ze dat gewoon door als nieuws. Een Zweedse student zegt het, dus het zal wel waar zijn. Ook de BBC doet dat trouwens.

Als we die merkwaardige eerste positie even laten voor wat het is, vallen er een paar zaken op in de ranglijst. Papierformaat op 5 bijvoorbeeld. Of Lifo op 12. Dat laatste is misschien een teken van de crisis. De afkorting staat immers ook voor Last In, First Out, een tot 2006 vaak gehanteerde ontslagformule. Maar dat staat dan weer niet in het Wikipedia-artikel.

Anders dan bij andere talen staan er bijvoorbeeld geen politici in de top 100. Dat is opvallend in een verkiezingsjaar. In Frankrijk bijvoorbeeld staat Hollande op 4 en Sarkozy op 13. Een verklaring voor de afwezigheid van politiek kan zijn dat we Wikipedia-pagina’s delen met de Vlamingen. Daarom ziet de rest van de lijst er wellicht ook zo afwijkend uit.

De populairste ‘Nederlander’ (eigenlijk Turk/Spanjaard) blijkt Sinterklaas op 13, gevolgd door Prins Friso op 31. De prins is ook de eerste vermelding die aan nieuws gerelateerd lijkt. Na hem volgt zijn moeder Beatrix op de 50e plaats. Ook aan het nieuws gerelateerd lijkt de populariteit van Willem Holleeder (62) en Badr Hari (89). Zij zijn de enige levende BN’ers in de lijst. Verderop komen nog Willem van Oranje (85) en Vincent van Gogh (99) voor. In entertainment scoren One Direction (14) en James Bond (15) het hoogst.

De penis is het populairste lichaamsdeel (22), de vagina staat pas halverwege op 56. In de Engelstalige Wikipedialijst ligt dat heel anders. Die wordt vooral gedomineerd door pagina’s van de entertainmentwereld. De penis komt daar pas op 82e plaats met het lemma Human Penis Size. Die Amerikanen toch, altijd op zoek naar de grootste.

Alle lijsten: Most viewed articles on Wikipedia 2012 (met klikbare lemma’s)

Geef een reactie

Laatste reacties (17)