Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wubbo Ockels overleden

  •  
18-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
wubbo_300.jpg
Eerste Nederlander in de ruimte werd voorvechter milieu
In het Amsterdamse Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis is zondagochtend de Nederlandse astronaut en innovator Wubbo Ockels overleden. Hij leed aan een agressieve vorm van nierkanker. Hij werd 68 jaar.
De natuurkundige Wubbo Ockels werd in 1985 de eerste Nederlander in de ruimte. Hij is geboren in Almelo als zoon van een landmeetkundig ingenieur, groeide op in Brielle en studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
RTEmagicC_Wubbo_300b.jpg
Tijdens zijn promotieonderzoek in 1977 solliciteerde Wubbo Ockels op een advertentie ‘astronaut gevraagd…’ In 1978 werd hij, door de ESA (European Space Agency, de Europese organisatie voor ruimteonderzoek) geselecteerd om mee te werken aan het Spacelab-programma, een samenwerkingsproject van de ESA en de NASA. De selectie voor astronaut heeft ongeveer een jaar geduurd. Er hadden in Europa zo’n 2000 mensen gereageerd op de advertentie In 1980 en 1981 volgde Wubbo Ockels een astronautenopleiding in Texas. In 1985, van 31 oktober tot en met 6 november, maakte hij zijn ruimtevlucht met de Spaceshuttle Challenger. Hij was tijdens die vlucht en het verblijf in het Spacelab als payload-specialist mede verantwoordelijk voor de wetenschappelijke experimenten.
Ockels werd bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Groningen en zette zich in voor de toepassing van zonne-energie. Ok werd hij ambassadeur van ‘Duik de Noordzee schoon’.
Video: Wubbo Ockels met zijn dochter bij Pauw & Witteman (september 2010) Biografische info via zijn officiële site

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.