181

WW’er moet voortaan ook uitzendbaan accepteren

Uitkeringsinstantie UWV gaat werkzoekende sneller richting uitzendwerk sturen. Wie een passende uitzendbaan weigert, kan zijn uitkering verliezen

Wie werkloos wordt en een WW-uitkering aanvraagt, kan voortaan gedwongen worden om uitzendwerk te doen. Het Uitvoeringsinstituut Werkgeversuitkeringen (UWV) is hiertoe een samenwerking aangegaan met de Landelijke Vereniging van Uitzendbureaus. Dat heeft het UWV donderdag bekend gemaakt. WW’ers die dit weigeren, kunnen de uitkering waar ze recht op hebben door gewerkte jaren, kwijtraken.

Medewerkers van uitzendbureaus krijgen voortaan een vaste plek op de Werkpleinen van het UWV, zo is in Trouw te lezen. Wie zich daar aanmeldt als werkzoekende, krijgt gelijk een uitnodiging voor een rondje ‘speeddaten’ met uitzendbureaus.
Voorheen was het voor werkzoekende een optie om zich beschikbaar te stellen voor uitzendwerk. Na een geslaagde proef in Den Bosch, waarbij geregeld en sneller uitzendwerk is aangeboden aan werklozen, is besloten dit door heel Nederland in te voeren. Vooral bij jongeren met weinig werkervaring blijkt dit te werken.
Uitzondering

Maar niet iedere werkloze krijgt dezelfde behandeling, zo vertelt directeur van het UWV Werkbedrijf André Timmermans in Trouw. Een hoger opgeleide met jarenlange werkervaring krijgt bijvoorbeeld een jaar de tijd om een baan op zijn niveau te zoeken.
Het UWV maakte in juli 2009 al bekend de voorwaarden voor een werkloosheidsuitkering aan te scherpen. Langdurige werklozen willen zij in de toekomst meer gaan dwingen actief te solliciteren op een baan onder hun niveau. Dat plan lag er vorig jaar ook al, maar werd toen nog niet uitgevoerd vanwege de crisis.

cc-foto: Mystic Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (181)