30

‘WW, pensioen en scholingsfonds voor zzp’ers’

Werkgeversvereniging wil nieuw basisstelsel voor werkenden … Vakbonden voorzichtig positief ... zzp-organisaties vrezen verlies ondernemerschap

In Nederland werken 1,2 miljoen zzp’ers. Maar van die 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel heeft maar een kwart een pensioenregeling en vrijwel geen enkele zelfstandige is verzekerd tegen werkeloosheid. Als je als zzp’er zonder werk komt te zitten, zul je eerst je eigen vermogen op moeten maken. Dat moet anders, zegt de werkgeversvereniging AWVN vandaag in een nieuw plan dat ze aan het kabinet presenteert.

Het AWVN stelt een rigoreuze wijziging voor in de sociale zekerheid, zo schrijft de Volkskrant maandag. Iedereen die werkt moet niet alleen verzekerd zijn tegen werkloosheid en ziekte, maar ook verplicht worden een aanvullend pensioen opbouwen en extra geld krijgen voor scholing.

Volgens de AWVN is een nieuw basisstelsel met WW, pensioen en scholingskosten voor zzp’ers noodzakelijk omdat het beter is voor de economie. De werkgeversvereniging is van mening dat een zzp’er die verzekerd is meer geld uitgeeft dan een zelfstandige zonder verzekering en met een onduidelijke financiële toekomst. De maatregelen zullen op korte termijn misschien tot iets meer werkloosheid leiden, maar op de langere termijn zal de werkloosheid juist dalen door de wijzigingen.

Opvallend is dat niet alleen een basisuitkering en verplicht aanvullend pensioen in de plannen staat, maar ook scholing. Als zelfstandigen zich nu willen bijscholen, moeten ze dat op eigen kosten doen terwijl iemand in loondienst dat op kosten van de werkgever kan doen. De directeur van AWVN, Harry van der Kraats, pleit dan ook voor een ‘nationaal scholingsfonds’.

De vakbonden reageren vooralsnog voorzichtig optimistisch op de plannen van de werkgeversorganisatie. Zo ziet CNV het als een aansprekend initiatief dat de werkgevers nu naar een nieuwe vorm van solidariteit op zoek gaan. Vertegenwoordigers van de zzp-organisaties waarschuwen voor het verlies van onafhankelijkheid. Zij vinden dat er niet ‘teveel verplicht gesteld moet worden’ omdat er anders te weinig ruimte overblijft om te ondernemen.

Op dit moment kunnen alleen zzp’ers met een winst van meer dan 70.000 euro een speciale verzekering afsluiten waarmee ze een beroep op de WW kunnen doen. Er zijn wel manieren voor zelfstandigen om zich te verzekeren tegen bijvoorbeeld ziekte, zoals het Broodfonds, maar daar wordt nog weinig gebruik van gemaakt. Vanaf 2015 jaar is het mogelijk voor zelfstandigen om onder aantrekkelijker voorwaarden een pensioenregeling af te sluiten.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant

CC foto: Fabio Bruna

Geef een reactie

Laatste reacties (30)