Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

X-factor Saoedi-Arabië weigert zingen en vrouwen

  •  
12-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Arabsgottalent.jpg
Sobere X-factor moet het opnemen tegen populaire Arabs Got Talent
De equivalente talentenshow van de westerse X-factor krijgt in Saoedi-Arabië wel een heel andere betekenis. De promoleader van de Buraydah’s Got Talent roept deelnemers met een talent, een vaardigheid of een mooie stem op om deel te nemen. In werkelijkheid komt het er op neer dat alleen mannen mogen meedoen. Muzikale ondersteuning in de vorm van zingen en dansen is niet toegestaan.
De show wordt gehouden in het conservatieve Buraydah, het centrum van het wahhabisme, de sobere tak van de islam die dominant is in heel Saoedi-Arabië. Deelnemers van de show mogen alleen hun talent laten zien met het zingen van religieuze liederen, het voordragen van gedichten en sportieve prestaties, zo schrijft de Arabische krant Al Hayat. 
Arabs Got Talent is een andere populaire talentenshow in het Midden-Oosten die door miljoenen mensen wordt bekeken. Buraydah’s Got Talent moet daar een tegenhanger van worden, maar de populariteit van Arabs Got Talent lijkt niet te overtreffen. Van de televisie is het ook niet te bannen aangezien velen via de satelliet kijken. In Cairo en Beirut puilen de coffeeshops uit wanneer de show live wordt uitgezonden.  
Vorig jaar won de Egyptische satirische poëet Amr Katamesh Arabs Got Talent. Hij won een geldbedrag van ruim een ton en een Chevrolet. Dit jaar veroorzaakte de 18-jarige zangeres Shamma Hamdan uit de Emiraten opschudding met haar manlijke verschijning en haar beslissing om zonder hoofddoek op televisie te verschijnen (Zie video). De jury was overdonderd door haar optreden en verschijning en moedigde daarmee een progressievere houding van vrouwen in de regio aan. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.