Laatste update 28 januari 2018, 12:01
98

Xiao Wang niet blij met racistische grappen Gordon

Zanger die slachtoffer was van opmerkingen Gordon komt met statement ... Hoogleraar: Wang is geschrokken van het contract dat hij moest tekenen

‘Ik vind de grappen niet leuk’, dat zegt Xiao Wang, de Chinese deelnemer aan Holland’s got Talent, over de opmerkingen van jurylid Gordon over zijn Chinese afkomst. RTV Noord publiceert vrijdag de verklaring die hij naar buiten heeft gebracht.


Update 14.40

De zanger Gordon weigert nog steeds verantwoordelijkheid te nemen voor zijn uitspraken en in te zien dat Xiao Wang gekwetst is door die uitspraken. In plaats daarvan geeft Gordon het AD de schuld olie op het vuur te gooien. Hij twittert:

Het AD wil nog wat extra olie op het vuur gooien pffffff #al GEMEEN dagblad #ad”

Eerder:

Xiao Wang wilde in eerste instantie niet op de kwestie reageren, zo schrijft hij in zijn verklaring. Hoewel hij niet alles had gevolgd, had hij wel het gevoel dat in de woorden van de jury iets onaardigs zat. Toen hij terugluisterde wat er precies was gezegd, stelde hij was dat het stomme grappen waren die wat hem betreft niet thuishoren in een multiculturele samenleving. Xiao Wang laat weten verder na zijn schriftelijke verklaring geen tijd meer te willen besteden aan de kwestie, meldt RTV Noord.

Verklaring Xiao Wang:

My name has recently appeared in various global media in response to my participation in a talent show on Dutch television. I have long resisted entering the discussion about comments by the jury members, and by one in particular, but would now like to make one final statement.

I would like to say the following, and hope that the discussion ends here: The Dutch friends I have met here are warm, kind, and considerate. I like them. Thus, I tried to be nice and not disappoint my friends who were enthusiastic about my singing and enjoyed it.

I didn’t pay much attention to the exact words spoken by the jury members when I was on stage, but I felt a kind of impoliteness in some of the words. After reviewing them, I must say I dislike the ‘jokes’. I believe that in a multicultural society, where people are supposed to be treated decently and with respect, one should be careful not to offend others, and should think twice before making ‘jokes’.

Eerder
Tegenover het AD heeft de 30-jarige promovendus economie en bedrijfskunde inmiddels, tussen de regels door, duidelijk gemaakt dat hij ‘allerminst blij’ is met de opmerkingen. RTL liet eerder weten dat Wang ‘helemaal geen moeite’ met de racistische opmerkingen van Gordon had. Daar lijkt nu niets van waar.

Wang zegt tegen het AD binnen een paar dagen met een persoonlijk statement te zullen komen. “En dan hoop ik dat het daarmee gedaan is.”

Tot nu heeft de promovendus zich niet uitgelaten over het incident. Niet omdat hij dat niet wil, maar omdat hij voorafgaand aan deelname aan Holland’s Got Talent een streng contract heeft moeten ondertekenen. Hoogleraar Wilfred Dolfsma, die Wang begeleidt bij zijn promotie, verklaart tegenover de krant dat Wang wel degelijk gebukt gaat onder de grappen. RTL stelde eerder dat Wang het ‘helemaal niet erg’ zou hebben gevonden. Gordon zei in het programma van Sven Kockelman, Oog in Oog: “Als die man zich echt beledigd had gevoeld of gediscrimineerd had gevoeld, dan had ik hier vanavond gezeten met een excuus. Maar dat is niet het geval geweest.” Daar lijkt nu niets van waar.

Dolfsma:

Juist het feit dat RTL hem deze dingen in de mond legt, zit hem dwars […] Wang is geschrokken van het contract dat hij voor deelname moest tekenen. Hij is bang dat hij geen enkele reactie mag geven over het incident en dat hij zijn zangtalenten nooit in andere shows mag laten zien.”

Volgens Dolfsma zal Wang als er geen juridische belemmering meer is, naar buiten treden met een verklaring waarin hij zal laten weten dat hij Gordons racistische grappen onprettig vond. RTL laat desgevraagd aan het AD weten dat Wang ‘vrij is zijn mening over het incident te geven’. De hoogleraar en Wang vertrouwen dat echter niet. Dolfsma:

Die contracten rond zo’n programma gaan heel ver. Daarom winnen we nu eerst juridisch advies in. RTL kan wel zeggen dat alles mag, maar dat willen we zeker weten.

Opvallend in de berichtgeving is overigens dat zowel NOS als het AD het woord racisme schuwen. Het AD spreekt in de papierenkrant weliswaar van ‘discriminerende opmerkingen’, maar draait online om de hete brij heen.

cc-foto: video still Holland’s Got Talent

Geef een reactie

Laatste reacties (98)