15

Yammie! Boer in eigen stad

Urban farming is hot … Rotterdamse stadsboerderij 'Uit Je Eigen Stad' succesvol en breidt uit … In Tokyo kunnen ze er ook wat van

Ongeveer een jaar geleden werd in Rotterdam het stadslandbouwbedrijf ‘Uit Je Eigen Stad’ opgezet. Op een braakliggend rangeerterrein in de Marconistraat worden diverse groenten gekweekt, kippen gehouden en straks ook vis. De filosofie: de stad komt zo weer in verbinding met de productie van voedsel, waardoor mensen zelf kunnen zien hoe voedsel tot stand komt. Het concept sloeg zo aan, dat de ondernemers van plan zijn uit te breiden.

Urban Farming in Tokyo from imageMILL on Vimeo.

De Leende:

We willen de boer weer een gezicht geven. Doordat we de tussenhandel ertussenuit halen, krijgt de boer een goede prijs voor zijn waar en verliezen we geen marge aan tussenhandel […] De onderneming is vernieuwend en trekt mensen aan. Dat is aantrekkelijk om er vervolgens allerlei andere zaken omheen te ontwikkelen, zoals woningbouw. Ze noemen het ook wel placemaking: een braakliggend terrein veranderen in een gave plek waar mensen graag komen. Zo geef je de omgeving een impuls en wordt daarmee de grond meer waard.”

De Tostifabriek
In Amsterdam was daar de Tostifabriek. Een kunstproject waar het geheim van de tosti werd ontrafeld, door te tonen wat er allemaal moet gebeuren voordat er een tosti op je bord ligt. Er werd graan verbouwd, koeien werden er gehouden voor hun melk, en twee varkens (Wim en Max) voor de hammetjes. Afgelopen weekend zijn Wim en Max geslacht. Zondag van 1.300 tot 18.00 kan het publiek tosti’s en andere producten eten  op de slachtbraderie.

Varkenshuis
In Rotterdam is een vergelijkbaar project gaande, het Varkenshuis. In de Rotterdamse wijk Katendrecht worden twee Bentheimer biggen een jaar lang verzorgd door de buurtbewoners, waarna ze zullen worden geslacht en tijdens een buurtbarbecue zullen worden opgegeten. Het doel: het versterken van de lokale gemeenschap door de collectieve zorg over twee varkens en het bewuster maken van de consument over de herkomst van voedsel.

Tokyo
In Tokyo staat een negen verdiepingen tellend gebouw van Pasona Headquarters. In – en aan – het gebouw wordt aan urban farming gedaan. Tweehonderd verschillende soorten groenten en fruit worden er verbouwd. Japan heeft een tekort aan bebouwbaar grond, waardoor de voedselvoorziening in het land onhoudbaar is. Door op deze manier nieuwe boeren op te leiden in urban farming, hoopt het werving- en selectiebedrijf Pasona Group dat in de extreem verstedelijkte stad de nieuwsgierigheid voor ons voedselsysteem groter wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)