38

YouTube censureert filmarchief van Noord-Holland vanwege beelden Tweede Wereldoorlog

YouTube, de videotak van Google, heeft het hele videoarchief van het Regionaal Archief Alkmaar verwijderd uit het eigen systeem. YouTube stelt tot de censuuractie over te zijn gegaan omdat beelden uit de Tweede Wereldoorlog van het archief ‘haatzaaiend’ zouden zijn. Alkmaar Centraal meldt:

Dat dit juist nu gebeurt is extra zuur voor het archief, deze zondag wordt namelijk voor de 11e keer het internationale archiefdag gevierd in de archiefsector. Het Regionaal Archief Alkmaar doet mee aan de archiefdag en heeft speciaal voor de gelegenheid allerlei beelden uit de Tweede Wereldoorlog verzameld. (…) Archiefmedewerkers proberen YouTube te overtuigen het verwijderde kanaal te herstellen, maar YouTube geeft niet thuis.

Vorig jaar verwijderde YouTube archiefbeelden van een bezoek van NSB-leider Anton Mussert aan Alkmaar. Ook toen lukte het niet om in contact te komen met de video-gigant om het besluit terug te draaien.

YouTube is sinds kort actief om haatzaaiend en extremistisch materiaal te verwijderen. Het bedrijf wilde tot voor kort nauwelijks verantwoordelijkheid nemen voor het eigen aanbod en wordt wel als medeverantwoordelijk gezien voor de groei van (rechts)extremisme.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)