25

YouTube promoot ode aan Breivik

Videokanaal geeft gestoorde 'lone wolf' de eerste plek op het Breivik podium

Wie op YouTube de naam van de Noorse rechts extremist Breivik intikt, komt als eerste terecht bij een promotiefilmpje voor de massamoordenaar. Gebruiker Zalgo die het filmpje ‘Tribute to Anders Behring Breivik Part 1’ heeft gemaakt, lijkt geobsedeerd te zijn door Breivik’s daad in juli 2011 toen hij 77 mensen de dood injaagde.


In de ‘tribute’ waant de kijker zich in het blikveld van een schutter kijkend door de loop van zijn geweer op zoek naar slachtoffers. Het is het beeld wat Breivik waarschijnlijk moet hebben gehad toen hij op het eiland Utøya rondliep om jongerenleden van de Noorse arbeiderspartij af te slachten.

Zalgo blijkt een lone wolf als je over hem leest op zijn gebruikersaccount. Zo noemt hij Breivik ‘De God van de donder’. “Hij is een man die staat voor de vrijheid van onderdrukking en moslim tirannie”, zo schrijft hij.

Het filmpje van Zalgo verschijnt als eerste in het zoekvenster van Youtube, dus niet op je accountpagina waarop zoekresultaten verschijnen op basis van je eigen kijkgedrag. Hoe het komt dat het filmpje bovenaan komt is niet precies duidelijk. Het filmpje is slechts 1661 keer bekeken waarvan de meeste kijkers het overigens afwaarderen.

In een verklaring op de website schrijft YouTube video’s bij zoekresultaten te selecteren die populair zijn of die eerder zijn verschenen in Spotlight video’s. Daarin staat verder ook dat geen ‘aanbevolen video’s geen advertenties of betaalde plaatsingen mogen zijn’.

Beivik vroeg maandag in de rechtbank in Oslo om onmiddelijke vrijlating. Het is voor het eerst dat hij ook werd gefotografeerd en gefilmd. Daar had hij toestemming voor gegeven. Op beelden is te doen hij hoe geboeid de rechtszaak binnenkwam en zijn handen omhoog hield om de pers te begroeten. Daarna verbood de rechter verder te filmen en te fotograferen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (25)