7

YouTube sluit deal met Buma/Stemra

Door schikking riskeren bloggers geen boete meer voor embedden van muziekvideo's

Videoplatform YouTube heeft een licentie gekregen van Buma/Stemra voor het gebruik van filmpjes met muziek. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat componisten en muziekuitgevers een vergoeding krijgen als hun muziek in een video wordt gebruikt.

De deal is opmerkelijk omdat Buma/Stemra eerder dit jaar hoog van de toren blies over het aanpakken van het embedden van muziekvideo’s op weblogs. Iedere Nederlandse blogger riskeerde een boete van 130 euro per zes doorgeplaatste videoclips van YouTube. Na grootschalig verzet vanuit de internetwereld trok Buma deze aanpak weer snel in.

De nu getroffen overeenkomst loopt volgens directievoorzitter Cees Vervoord van Buma/Stemra “enkele jaren”, zo meldt NU.nl. YouTube betaalt daarvoor een vast bedrag, waarvan de hoogte niet is bekendgemaakt.

Internetgebruikers kunnen voor de duur van de deal onbeperkt filmpjes van Youtube op hun website plaatsen zonder voor een rekening van de rechtenorganisatie te hoeven vrezen. Buma/Stemra maakt daarbij geen onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)