19

YouTube worstelt met eigen gebruiksvoorwaarden

Update: YouTube haalt video van liquidatie Hamas leider eerst offline, daarna online ... Israëlische leger postte de omstreden video direct na aanslag op videokanaal

De video van het Israëlische leger (IDF) waarop te zien is hoe Hamas-leider Ahmed Jabari wordt geliquideerd, is door YouTube verwijderd en daarna weer online gezet. IDF had het filmpje zelf op het videokanaal gepost. YouTube had de video weggehaald en vervangen door een tekst waarin staat dat de beelden de gebruikersvoorwaarden schenden. Het filmpje staat inmiddels weer online.


Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is waarom de beelden offline zijn gehaald, is de grens van wat toelaatbaar is op YouTube de laatste jaren vager geworden. Volgens een woordvoerder van YouTube ging het een foutje: Vanwege het grote aantal filmpjes op onze site maken we weleens een fout. Wanneer iemand ons daar op wijst, dan zetten we de fout onmiddellijk recht.”

Het platform geeft weliswaar in de voorwaarden aan dat het geen ‘walgelijke’ video’s van ongelukken, lijken en soortgelijke zaken wenst te vertonen, maar in de praktijk zijn er wel degelijk video’s te vinden die in strijd zijn met deze regels. In de ‘terms of service’ staat verder dat expliciet of zinloos geweld niet is toegestaan. Verder adviseert YouTube dat video’s waarin iemand wordt verwond, aangevallen of vernederd, niet geplaatst moeten worden. Ondanks die voorwaarden kunnen gebruikers een video ‘flaggen’ en als opgepast aangeven.

Hoewel de originele video van de aanslag was verwijderd, circuleerden er nog wel kopieën rond. Soortgelijke video’s waarin het Israëlische leger vijandelijke doelen uitschakelt stonden ook nog gewoon online.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)