15

Zaak Assange moet mogelijk helemaal over

Hof staat uitlevering toe maar geeft twee weken uitstel ... Heropening zaak mogelijk

Het Britse Hooggerechtshof heeft besloten dat Julian Assange mag worden uitgewezen naar Zweden maar dat wil niet zeggen dat het ook gebeurt. Zweden eist op basis van Europese verdragen uitlevering van Assange.

De verdediging van Julian Assange wees er op dat volgens de regels een Europees uitleveringsverzoek gedaan moet worden door de ‘gerechtelijke autoriteiten’. Het Zweedse verzoek was uitgevaardigd door de officier van justitie en het openbaar ministerie is geen rechtbank, luidde de redenering. Het Hooggerechtshof heeft dat argument niet overgenomen. Volgens de rechters verschilt het per land wie een uitleveringsverzoek uitvaardigt. Dat die taak in Zweden door een officier van justitie en in Engeland door een rechter wordt uitgevoerd maakt voor de rechtsgeldigheid van het verzoek geen verschil.

De zevenkoppige rechtbank, die met een verhouding van 5-2 instemde met uitlevering, beriep zich in het vonnis op de Conventie van Wenen. De verdediging constateert dat die conventie in de hele rechtszaak niet aan de orde is geweest en er dus ook geen verdediging tegen mogelijk was. Daardoor bestaat de mogelijkheid heropening van de zaak te eisen en de rechtszaak helemaal over te doen. Een andere mogelijkheid is dat de uitspraak wordt voorgelegd aan het Europese hof. Daar gaat mogelijk een schorsende werking van uit. In dat geval zou Assange in Engeland onder huisarrest blijven, net als de voorbije 15 maanden.

De advocaat van Assange heeft twee weken de tijd om te beslissen wat de volgende stappen worden.
Julian Assange, oprichter van Wikileaks, bezocht in augustus 2010 Zweden en had daar seks met twee vrouwen, zonder dat die dat van elkaar wisten. Toen de twee bij toeval hun ervaringen deelden, ontdekten ze een patroon. Bij de een weigerde hij een condoom te gebruiken, bij de ander scheurde het condoom maar neukte hij gewoon door. De vrouwen stapten naar de politie om bij hem een HIV-test af te dwingen. Vervolgens constateerde justitie op basis van de – complexe – Zweedse wet dat er in dit geval sprake kunnen zijn van strafbare feiten zoals verkrachting. Assange werd niet in staat van beschuldiging gesteld maar justitie wilde hem wel verhoren. Dat bleek onmogelijk omdat Assange inmiddels het land had verlaten.

In december 2010 werd Assange in Engeland gearresteerd op basis van een Zweeds uitleveringsverzoek. Assange verzette zich tegen uitlevering omdat hij vreest vanuit Zweden doorgestuurd te worden naar de Verenigde Staten waar hem mogelijk een proces en zware gevangenisstraf wacht als gevolg van WikiLeaks. In de VS wordt op dit moment de rechtszaak voorbereid tegen de militair Bradley Manning die ervan gedacht wordt honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke berichten en andere geheimen, waarinder een video-opname, aan WikiLeaks doorgespeeld te hebben.
De klokkenluiderssite WikiLeaks verwierf in 2010 wereldfaam met de openbaarmaking van de video ‘Collateral Murder’ waarin te zien is hoe Amerikaanse militairen journalisten en ongewapende burgers, waaronder kinderen, doodschieten tijdens een actie in Bagdad. In november 2010 begon WikiLeaks met het openbare van honderdduizend diplomatieke berichten.
The Guardian: Julian Assange extradition verdict live coverage 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)