30

Zaak Van Rey begint: advocaat wil prominenten laten horen

Advocaat roept 165 getuigen op ... Onder andere staatssecretaris Teeven en minister Opstelten moeten volgens Van Rey gehoord worden

De zaak tegen de van corruptie verdachte ex-wethouder uit Roermond begon dinsdag in de rechtbank in Rotterdam met een zogenaamde regiezitting. Hier maakt Van Rey’s advocaat Gitte Stevens haar onderzoekswensen bekend. Van Rey en Stevens willen onder andere dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard, omdat het teveel informatie zou hebben gelekt naar de pers en zo karaktermoord zou hebben gepleegd. Volgens Stevens maakt dit een eerlijk proces onmogelijk. Ze roept 165 getuigen op, waaronder prominente politici. Het OM beschuldigt Van Rey van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Staatssecretaris Teeven van Justitie wordt opgeroepen in verband met een telefoongesprek met Van Rey over een burgemeesterskandidaat. Hierin werd vertrouwelijke informatie uitgewisseld, maar juist dat telefoongesprek is ‘door een technische storing’ niet getapt. Van Rey en zijn advocaat zetten daar vraagtekens bij: waarom wordt Teeven nu niet beschuldigd voor het aannemen van vertrouwelijke informatie?

Ook minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt opgeroepen voor verhoor, evenals oud-minister Liesbeth Spies, Herman Bolhaar (voorzitter van het college van procureurs-generaal) en oud-politiebaas Bryan Rookhuijzen. Van Rey wil van Herman Bolhaar weten wat “zijn rol, en die van zijn politieke contacten, is geweest in dit hele proces”.


Beschuldigingen vanaf 2011
In het najaar van 2011 berichten Limburgse kranten al over belangenverstrengeling tussen de toenmalige wethouder van stadsontwikkeling Van Rey en zijn beste vriend en projectontwikkelaar Piet van P. In 2012 begint het gemeentebestuur van Roermond met een onderzoek, wat later dat jaar leidt tot een onderzoek door justitie naar corruptie en witwassen. Tussen 2012 en 2014 vinden verschillende invallen en verhoren plaats.

De 69-jarige VVD’er Van Rey ontkent de zaken die hem ten laste zijn gelegd. Hij zegt slachtoffer te zijn van een politiek complot, waarachter vooral zijn aartsvijanden van het CDA zouden zitten.

De Volkskrant: Van Rey wil Teeven en Opstelten laten horen

Beeld: Van Rey in gesprek bij Pauw in oktober 2014

Geef een reactie

Laatste reacties (30)