Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zaken doen met de VVD

  •  
12-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vvd_300b.jpg
Hoger beroep wegens corruptie veroordeelde VVD-gedeputeerde geeft inkijk in denkwereld
De overheid moet een serviceloket zijn voor het bedrijfsleven. Dat vindt ex-VVD’er Hooijmaijers die terecht staat wegens corruptie. Ondernemers konden bij hem terecht om plannen door de provincie te loodsen. Hij vroeg hen vervolgens geld voor zijn campagne.
De Volkskrant schrijft over het proces tegen de Noord-Hollandse gedeputeerde Hooijmaijers:
Het verhoor van vastgoedman Luigi Prins, die zijn vervolging in de zaak recent afkocht, gaf vandaag een prachtig inkijkje in deze manier van denken. Van het spel tussen ondernemers en hun partij, de VVD.  Want Prins heeft allerlei projecten in de provincie Noord-Holland en die lopen soms vast, vertelde hij. ‘Dan is de provincie de instantie om dingen los te krijgen en de gedeputeerde de aangewezen persoon.’ Zo werkte dat volgens Prins. Dan ging hij naar een gedeputeerde, bijvoorbeeld Hooijmaijers, en vroeg hij of er is naar zijn project gekeken kon worden. ‘En zo’n gedeputeerde bepaalt dan welke ambtenaar er op wordt gezet.’  
Omdat hem dat zo goed beviel, doneerde hij op verzoek van de gedeputeerde bijna 10.000 euro voor een verkiezingsspotje. Hooijmaijers en Prins ontkennen dat de schenking geleid heeft tot een wederdienst van de provinciaal bestuurder. Volgens het OM is er wel degelijk sprake van corruptie. De ex-gedeputeerde werd in 2013 veroordeeld tot 3 jaar cel. Nu wordt het hoger beroep behandeld. De Volkskrant tekent op hoe Hooijmaijers denkt: “De overheid moet een serviceloket zijn voor het bedrijfsleven. Daarvoor zat hij in de politiek. Hij wilde dingen bereiken.”
Hooijmaijers is een van de prominente VVD’ers die de laatste jaren in opspraak is gekomen en de indruk wekt dat bij de liberalen wel erg veel politici zijn die sjoemelen. Kamerlid Mark Verheijen werd deze week betrapt op onjuiste declaraties.
cc-foto:  marie-ll

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.