91

Zakkenvullen met de VVD

VVD-wethouder gaat minder werken, vult salaris aan met wachtgeld 

VVD-wethouder Marco Goedknegt uit de Zuid-Hollandse Albrandswaard is minder gaan werken, maar krijgt toch hetzelfde salaris. Dat doet hij doordat hij voor een deel aanspraak maakt op wachtgeld. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor de overgang naar een nieuwe functie, als overbrugging. Dat gaat in dit geval niet op, maar de VVD’er incasseert uit dat potje toch iedere maand zo’n 900 euro bruto extra.

Het Algemeen Dagblad legt uit dat in Albrandswaard, een fusiegemeente bij Rotterdam, na een politieke crisis het hele gemeentebestuur opstapte. Goedknegt wist als enige wethouder echter zijn carrière voort te zetten. Sinds vorige maand heeft de VVD’er geen fulltime aanstelling meer (à 5990,60 per maand), maar een contract van 0,85 fte, net als zijn drie andere collega’s. Omdat hij nu inkomsten ‘mist’, vult hij dat aan met wachtgeld.

Goedknegt is niet de eerste die zijn salaris verhoogt met gebruik van wachtgeld. Hij ging in de leer bij onder meer VVD-burgemeester Bas Verkerk van Delft, maar ook andere wethouders in Hoogezand-Sappemeer, Grootegast, Westvoorne, Kampen en Dongen.

Het AD spreekt met de Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga, die gespecialiseerd is in staatsrecht, die schande spreekt van het zakken vullen door de VVD’er:

Wachtgeld is bedoeld voor de overgang naar een nieuwe functie, als een overbrugging. Dit is verstoppertje spelen: zeg dan gewoon eerlijk dat je fulltime betaald wil worden. Ik vind dat het tijd is dat de wetgever deze route afsluit. Het is gewoon niet bedoeld als inkomenssuppletie. Politici zouden juist het goede voorbeeld moeten geven.

Goedknegt is bij de VVD overigens ook nog actief als ‘vertrouwenspersoon integriteit’.

cc-foto: Judy Valk

Geef een reactie

Laatste reacties (91)