175

‘Zakkenvullers’ verlaten PvdA

Geen plaats voor personen die in semipublieke sector meer dan Balkenendenorm verdienen

De Partij van de Arbeid ‘jaagt’ leden weg die buitenproportioneel veel verdienen. Zo is er onder aanvoering van Spekman sinds 2005, na de discussie over de Bouwfraude, een grote schoonmaak begonnen. Sindsdien hebben meerdere leden hun lidmaatschap opgezegd omdat ze naar eigen zeggen als ‘graaier’ worden neergezet. Dat meldt Vrij Nederland.

Ferrari
Onder de opgestapte PvdA’ers bevinden zich onder anderen Eveline Herfkens. Volgens Spekman deed zij aan zelfverrijking door voor haar appartement in New York drie ton aan subsidie te ontvangen. Zij was op dat moment VN-functionaris.

Naast Herfkens is ook Dirk Jan Verbeek opgestapt. Hij was op dat moment bestuursvoorzitter van het Groene Hart Ziekenhuis en verdiende 223.634 euro in 2011. Ook Heino van Essen, voorzitter van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW), zegde zijn lidmaatschap van de PvdA in 2009 op na een poging gedaan te hebben om de discussie over topinkomens intern ter discussie te stellen. Volgens Van Essen is daar momenteel geen ruimte voor binnen de PvdA. Hij noemt deze houding hypocriet.

Ook Lilianne Ploumen, voormalig partijvoorzitter van de PvdA, verklaarde dat er geen plaats meer is voor personen die in de semipublieke sector meer dan de Balkenendenorm verdienen. Spekman stelde daarom een onderzoekscommissie in die onder leiding van Tjeenk Willink moet onderzoeken hoe de Erecode van de PvdA kan worden gehandhaafd. De bevindingen worden in het voorjaar gepresenteerd. Als het aan Spekman ligt dreigt er voor overtreders in het ergste geval royement.
Vrij Nederland: Veelverdieners ongewenst

cc-foto Ferrari’s: Roel Wynants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (175)