8

Zalando wéér onder vuur om uitbuiting werknemers

Duitse RTL legt in documentaire bizarre werkomstandigheden vast

Iedereen die graag online winkelt, heeft de Duitse webshop Zalando wel eens geprobeerd. Ze zijn er redelijk snel, maar daar moet dan ook fors voor worden betaald. Door de medewerkers wel te verstaan, die onder bizarre arbeidsomstandigheden gedwongen worden hun werk te doen.

Een verslaggever werkte undercover in het distributiecentrum van Zalando en maakte stiekem opnames. De werkdruk zou er enorm zijn. In het magazijn lopen orderpickers op werkdagen van 8 uur soms wel 27 kilometer per dag, zonder dat er tussendoor tijd is om te rusten. Ook bekijkt het bedrijf continu of werknemers per uur wel voldoende pakketjes verzamelen.

Vorig jaar haalde de Duitse televisiezender ZDF dezelfde truc uit. Een inpakmedewerker ging met een verborgen camera te werk in de inpakhal van Zalando. In de uitzending ‘Goedkoop zonder spijt, Zalando & Co’ was te zien hoe medewerkers 7,5 uur per dag staand werk moeten verrichten, zitten is verboden. Ook was er voor een paar honderd medewerkers maar één toilet beschikbaar.

Zalando zegt zich niet te kunnen herkennen in de RTL-documentaire. Toch belooft het bedrijf de kritiek te gaan onderzoeken.

Update 15.45

In een reactie laat Zalando weten zich niet te herkennen in de beschuldigingen van RTL. Ook zou RTL geen wederhoor hebben toegepast. Zalando schrijft onder meer:

Op 14 april 2014 werd op de Duitse Tv-zender RTL in het programma RTL Extra een undercover-reportage over Zalando uitgezonden. Een journaliste heeft over haar ervaringen in het warenhuis in Erfurt verslag uitgebracht en daarbij harde kritiek geuit over de werkomstandigheden bij Zalando. Deze reportage heeft ons zeer geschokt, omdat er fundamenteel bekritiseerd wordt hoe wij in de logistieke vestiging in Erfurt werken en hoe we met onze medewerkers ter plaatse omgaan. Helaas hebben we vooraf geen enkel verzoek van de RTL Extra redactie gekregen om op de punten van kritiek te reageren.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)