46

Zalen weren moslimgroepering tegen terreur

Asscher: weigering #nietmijnislam op meerdere locaties is betreurenswaardig

De actiegroep #nietmijnislam, die in januari ontstond na de terroristische aanslagen in Parijs, heeft de grootste moeite om een plek te vinden waar ze een bijeenkomst mogen houden. De groep neemt onvoorwaardelijk afstand van extremisme en zoekt nadrukkelijk de dialoog, maar desondanks blijken zaaleigenaren het ‘eng’ te vinden om de groep voor een avond te huisvesten.

Zelfs een zaal die door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor #nietmijnislam was gereserveerd bij de Haagse sociëteit De Witte werd geannuleerd. Mostafa Hilali, een van de initiatiefnemers van de facebookactie, vertelt de Volkskrant:

Volgens een woordvoerder van de sociëteit vanwege controversiële figuren die bij ons rondlopen. Hoe ze daar bij komen, heb ik gevraagd. Hun bron blijkt GeenStijl.

Volgens Hilali doen veel zaalverhuurders moeilijk: 

Islam, een lastig onderwerp. We kunnen de veiligheid niet garanderen. Dat soort uitvluchten worden gehanteerd. Als er echt dreigementen zijn kan de overheid voor beveiliging zorg dragen. Maar een groep die de dialoog zoekt als controversieel wegzetten, terwijl die de steun heeft van minister Asscher, is ongehoord.

De organisatie heeft uiteindelijk, na tussenkomst van SZW, voor de bijeenkomst van afgelopen dinsdag ruimte gevonden in het Crowne Plaza Hotel in Den Haag, waar minister Asscher een korte toespraak hield. Asscher noemt de weigering van de groep op meerdere locaties ‘betreurenswaardig’:

#nietmijnislam is balsem voor de ziel van iedereen die een toekomst voor Nederland wil. In een tijd waarin we afschuwelijke beelden zien van islamitische terreur waar veel mensen angstig door worden, is het goed dat hier via dit maatschappelijke initiatief een geluid tegenover wordt gesteld. Het is van groot belang dat we in gesprek blijven met elkaar over religie en spanningen elders in de wereld. Debat en elkaar leren kennen is de sleutel tot minder polarisatie.

Cc-foto: #nietmijnislam

Geef een reactie

Laatste reacties (46)