Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zalm: Alle huiseigenaren dwingen tot aflossen hypotheek

  •  
14-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
zalm_300_02.jpg
Prominent VVD'er schopt tegen een van de heiligste huisjes van de partij
Gerrit Zalm, voormalig VVD-leider en thans topman bij de genationaliseerde ABN-Amro wil dat burgers gedwongen worden hun hypotheek af te lossen. Dat zegt hij in een interview met het AD. De voorbije jaren zijn veel mensen op advies hun banken en financiële dienstverleners aflossingsvrije hypotheken aangegaan. Die moeten gewijzigd worden, vindt Zalm.
Het AD schrijft:
377312384_172441e781_m
‘Aflossen moet de norm worden,’ aldus Zalm. Van de 4,3 miljoen Nederlandse woning¬eigenaren heeft 80 procent een hypotheek. Het grootste deel daarvan is een spaarhypotheek. Zalm zegt een eind te willen maken aan de ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren. De eerste groep moet vanaf volgend jaar de hypotheek in dertig jaar aflossen. De tweede groep kan dertig jaar hypotheekrente aftrekken zonder één eurocent af te lossen.
In het VVD verkiezingsprogramma stelt de partij juist dat alleen bij nieuwe hypotheken aflossen de norm moet worden.
Het uitgangspunt van de VVD is om de hypotheekrenteaftrek te behouden. Maar deze moet weer worden gebruikt waar zij voor was bedoeld: het bevorderen van huizenbezit en het aflossen van hypotheek- schuld. Daarom maken we de rente van na 1 januari 2013 afgesloten hypotheken alleen nog aftrekbaar op basis van annuïtaire aflossing. (…) Omdat de VVD voor een betrouwbare overheid staat, verandert er voor hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten niets.
In de betaalde editie van het AD beklaagt Zalm zich ook over de strenge regels die momenteel gelden voor het verstrekken van hypotheken. Zo wordt ook bij jonge mensen alleen naar het huidige salaris gekeken terwijl volgens hem duidelijk is dat deze aanvragers in de toekomst meer gaan verdienen. Hij wil daar rekening mee kunnen houden.
cc-foto: Roel Wijnants
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.