Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zalm is 'hoopvol' dat formatie lukt, maar nu eerst even vakantie

  •  
19-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-07-19 om 19.02.06
Woensdag gaf informateur Gerrit Zalm een persconferentie om een terugblik te geven op de afgelopen drie weken aan onderhandelingen met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zal liet weten ‘goede hoop’ te hebben dat de formatie dit keer zal lukken.
"De sfeer is goed en informeel. De onderhandelaars kijken elkaar recht in het gezicht. Ze zoeken naar oplossingen, in verschillende combinaties. Maar het is nog een hele opgave om tot een samenhangend regeerakkoord te komen."
Zal liet weinig weten over de inhoud van de gesprekken en ook de onderhandelaars niets door laten schemeren over de onderhandelingen. Zalm zegt hier het volgende over: ‘Als je zeker wilt zijn dat er géén kabinet komt, moet je alles transparant doen.’
De komende weken hebben de onderhandelaars een vakantie ingepland. Volgens Zalm drukt er een zware last op de onderhandelaars, en is het daarom goed voor het proces als ze er even uit zijn. De informateur zelf werkt verder aan de voorbereidingen voor de rest van de gesprekken. Die zullen vanaf 9 augustus weer plaatsvinden.
De partijen hadden gehoopt om voor de vakantie een pakket aan plannen naar het CPB te kunnen sturen, zodat deze door zou kunnen berekenen wat voor gevolgen eventuele maatregelen zouden hebben. Dit is echter niet gelukt, het is volgens de partijen nog te vroeg voor zo’n doorberekening.
Volgens Gert-Jan Segers is er geen spanning meer tussen D66 en de ChristenUnie: ‘Er bestaat geen geharnaste tegenstelling meer tussen Pechtold en mij’ aldus Segers. ‘De wil om eruit te komen is bij alle vier’ zegt Segers. Volgens hem is het vertrouwen gegroeid, waardoor hij ook al sprak over een coalitie in spe. Hij benadrukte echter ook dat het nog altijd mis kan gaan.
Pechtold beaamde ook dat er de afgelopen weken vooruitgang is geboekt, maar ook hij waarschuwde ook dat er nog altijd moeilijke onderwerpen te bespreken zijn. ‘Bij sommige onderwerpen zit er na twee of drie keer nog geen schot in.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.