17

‘Zangeres Pussy Riot overgebracht naar strafkamp in Siberië’

Na 11 dagen spoorloos verdwenen te zijn, lijkt er duidelijkheid over verdwijnen Nadezjda Tolokonnikova 

De Pussy Riot-zangeres Nadezjda Tolokonnikova is door de Russische overheid naar een strafkamp in het oosten van Siberië overgebracht. Haar echtgenoot, Pjotr Verzilov heeft dat via Twitter laten weten. Na 11 dagen spoorloos te zijn verdwenen, lijkt nu een einde aan het raadsel te zijn gekomen.

Twee weken geleden zou de zangeres naar een ander strafkamp worden overgeplaatst, nadat ze in hongerstaking was gegaan. Per trein zou ze vervoerd worden naar een kamp in het westen van Rusland. Afgelopen weekend meldde haar familie tegen de website Buzzfeed dat ze daar nooit is aangekomen.

De Russische autoriteiten moeten de familie van een gevangene uiterlijk tien dagen na aankomst in een strafkamp op de hoogte stellen, maar willen nu niet zeggen waar de zangeres vastzit. Vladimir Loekin, de ombudsman van de Russische regering, liet dinsdag weten het redelijk goed gaat met Tolokonnikova en dat ze voldoende eet. Ook bevestigde hij dat ze naar een ander strafkamp is overbracht, maar weigerde te zeggen waar.

Tolokonnikova heeft een gevangenisstraf van twee jaar gekregen. Ze is veroordeeld voor het zingen van een protestlied tegen de Russische president Vladimir Poetin, in een Russisch-orthodoxe kerk.

Russische strafkampen

De Volkskrant omschreef in augustus 2012 hoe een Russisch strafkamp voor vrouwen er uitziet:

Een Russisch strafkamp bestaat uit verschillende gebouwen (onder meer voor de administratie, slaapzalen voor de gedetineerden of zones waar de gevangenen aan het werk kunnen worden gezet), omheind met een hek waarop prikkeldraad is aangebracht. Op de hoeken staan wachttorens […] De regel is dat er maximaal 100 gevangen in een ‘cel’ verblijven, maar soms kan dat oplopen tot 120. De dag begint al om 06.00 uur ’s ochtends, als de vrouwen gewekt worden voor het appel. Dat betekent dat ze zich buiten op het centrale plein dienen te verzamelen om geteld te worden. Slechts als de temperaturen onder de 30 graden Celsius zakken, gebeurt het appel, dat wel tot dertig minuten in beslag kan nemen, binnen.

Trouw: ‘Lid Pussy Riot naar strafkamp in Siberië’

Geef een reactie

Laatste reacties (17)