Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ZDF nagelt Zalando aan de schandpaal

  •  
21-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
Zaladochick.jpg
Verborgen camera toont schokkende arbeidsomstandigheden in de inpakfabriek van de Duitse webwinkel
De Duitse televisiezender ZDF laat niets heel van webwinkel en miljardenconcern Zalando. In de aflevering ‘Goedkoop zonder spijt, Zalando & Co’ ging een inpakmedewerker met een verborgen camera de inpakhal van Zalando in. De documentaire toont schokkende beelden. Zo moeten medewerkers 7,5 uur per dag staand werk verrichten. Zitten is verboden en voor een paar honderd mensen is maar één toilet beschikbaar. In een container die ook nog eens midden in de hal staat en vies is.
Zalando, inmiddels de grootste webwinkel voor schoenen en mode in Europa, maakte vorig jaar als enige schoenenwinkel winst met een netto-omzet van 1,15 miljard euro. Bestellen bij Zalando is goedkoop, want de webgigant rekent geen verzendkosten. Wie de documentaire bekijkt snapt ook waarom het zo goedkoop kán zijn.
Voor de Nederlandse journalist Allard van Gent, die een tijdje in het logistiek centrum van Großbeeren, net onder Berlijn,werkte zijn de beelden herkenbaar. Op zijn blog beschrijft hij hoe een werkdag in Großbeeren eruit zag:
Voor € 07,01 bruto per uur waande je je in een streng bewaakte gevangenis met kleding en schoenen.  Al vanaf de eerste werkdag deugde je niet. Je was of te snel, maakte daardoor fouten en moest het dus rustiger aan doen. Of je was te langzaam. Er bestond geen tussenweg. Wat je ook deed, je moest eenvoudig accepteren dat je niet deugde en alles wat je deed verkeerd was.
Dit werd je niet verteld, dit werd je op zeer dreigende toon door in zwarte kleding gestoken medewerkers in je oren gebruld. Deze voormannen, die onder de uitzendkrachten zwarte raven werden genoemd, genoten er onder elkaar zichtbaar van als ze weer iemand naar huis hadden gestuurd.
Van Gent vertelt mensonterende dingen te hebben gezien; ‘grote kerels van 50 die gekleineerd werden’ en hoe een zieke jongen ’s nachts in de ijzige kou naar buiten werd gestuurd terwijl het werkbusje hem pas om 06.00 ’s ochtends zou komen ophalen.
In Duitsland staan webwinkels inmiddels onder zware kritiek. ARD maakte eerder al een documentaire over de inpakhal van Amazon die ook behoorlijk wat stof deed opwaaien. De Duitse minister van werkgelegenheid Ursula van der Leyen heeft het Duitse parlement om opheldering gevraagd over de kwestie.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.