506

Ze willen vechten

Weg met opbouwmissie, weg met hulp, weg met vermijden slachtoffers, militairen willen voortaan vechten als Amerikanen

Het lijkt geen toeval, nu er een kabinet zit dat wil afrekenen met zachte maatregelen en doordachte aanpak, klinkt binnen het leger luid de kreet dat er weer ouderwets gevochten moet worden. Een militair wetenschapper beveelt meer commando-missies in het buitenland aan (op terroristen jagen). En officieren roepen op tot het aanwakkeren van vechtlust met een ‘Credo van de Krijger’.

Trouw schrijft:

De Nederlandse krijgsmacht heeft uitstekend getrainde special forces, maar zet deze weinig in voor gespecialiseerde opdrachten. De speciale eenheden kunnen veel vaker in het buitenland worden ingezet om de veiligheid van Nederland te vergroten. Tot deze conclusie komt onderzoeker dr. Michiel de Weger van de Nederlandse Defensie-academie. (…) De Weger pleit ervoor om speciale eenheden in te zetten bij het opsporen en bestrijden van terreurnetwerken, de handel in kernwapens en drugs en bij het opsporen van oorlogsmisdadigers. 

Het past allemaal in het verlangen van minister Hillen. Hij zei onlangs op een bijeenkomst van militairen dat hij af wil van soldaten die ontwikkelingswerker zijn. Woensdag onthulde de Volkskrant dat militairen op eigen houtje werken aan een Credo van de Krijger.

De Vereniging van Infanterie Officieren (VIO) werkt aan een code waaraan infanteristen, de geweerschutters die helemaal voorin vechten, zich kunnen spiegelen. ‘Ik ben bereid om te vechten en heb de absolute wil om het gevecht te winnen’, staat in een conceptversie van het nieuwe credo. 

Het concept is geïnspireerd op de Amerikaanse Soldier’s Creed die militairen uit hun hoofd kennen en luidt:

I am an American Soldier.
I am a Warrior and a member of a team. I serve the people of the United States and live the Army Values.
I will always place the mission first.
I will never accept defeat.

I will never quit.
I will never leave a fallen comrade.

I am disciplined, physically and mentally tough, trained and proficient in my warrior tasks and drills. I always maintain my arms, my equipment and myself.
I am an expert and I am a professional.

I stand ready to deploy, engage, and destroy the enemies of the United States of America in close combat.

I am a guardian of freedom and the American way of life.

I am an American Soldier.

 ‘Aan het uitdelen van speelgoed ontleent de infanterist niet zijn bestaansrecht’, schrijft brigadegeneraal Otto van Wiggen in het blad Infanterie. Hij is naast commandant van de Luchtmobiele Brigade ook de zogeheten Wapenoudste. In die hoedanigheid stimuleert hij vakdiscussies. ‘De core business van ons wapen is het voeren van het gevecht.’

Van Wiggen kwam al eerder in het nieuws vanwege zijn vechtlust. Defensie reageert officieel geprikkeld op de kritiek van de officieren maar regeringspartij VVD is enthousiast over het idee van de nieuwe krijgers.

(Citaten de Volkskrant uit de digitale editie van woensdag, pagina 3) (foto: Ministerie van Defensie, oefening in Gabon)

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (506)