22

Ze zijn er weer: duizenden Egyptenaren protesteren op het Tahrirplein

Update: reeds 4 doden, miljoenen op de been ... Aftreden Morsi geëist ... Nederlandse journalist aangevallen

Een jaar na het aantreden van president Morsi lijkt de tijd alweer rijp voor zijn vertrek. Tegenstanders van zijn beleid hebben ruim 15 miljoen handtekeningen verzameld voor een petitie die zijn aftreden eist. De Egyptenaren zijn boos dat er – sinds Mubarak 2,5 jaar geleden met succes verdreven werd – weinig ten goede is veranderd.


Update 23.30 uur:
De protesten vandaag op het Tahrirplein, zouden al vier mensen hun leven hebben gekost. Honderden mensen raakten gewond. Het Egyptische leger schatte het aantal (anti-Morsi) demonstranten op ‘enkele miljoenen’, het hoogste aantal sinds de protesten in Egypte begonnen.

Eerder:
De afgelopen dagen vielen al doden en gewonden tijdens de protesten. Vandaag wordt de grootste opkomst sinds tijden verwacht. Duizenden mensen hebben zich reeds verzameld op het Tahrirplein, waarvan velen er ook de nacht doorbrachten.

Er zou ook een Nederlandse journaliste (in opleiding) zijn aangevallen op het Tahrirplein. Onze correspondent Brenda Stoter bericht:

“Het betreft een 22-jarige Nederlandse die zaterdag vroeg is binnengebracht. Haar psychische toestand is erg slecht, zegt haar arts op een Arabische website. Morgen zal ze met haar vader weer naar Nederland vertrekken. Het incident gebeurde op vrijdag. Het zou gaan om verkrachting door meerdere personen.”

Voor een uitgebreid overzicht van de gebeurtenissen en de spelers in Egypte, lees ook haar uitgebreide analyse.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)