Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zeepaarden in Amerikaans waddengebied

  •  
08-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
paard_300_01.jpg
Eeuwen geleden werden ze over boord gezet, nu zijn ze een natuurwonder
Seahorses is een documentaire over de kuddes wilde paarden die wonen op de Outer Banks, een soort waddeneilanden voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina.
Volgens de legende zijn de paarden nakomelingen van de Spaanse mustangs die eeuwen geleden in het gebied terecht kwamen toen de schepen van een expeditie met Engelse kolonisten aan de grond liepen. In een poging de vaartuigen weer vlot te krijgen werden de meegevoerde paarden overboord gezet en moesten die het verder maar zelf uitzoeken.
RTEmagicC_banks_300.jpg
De Outer Banks zijn een ruig gebied, de kust voor de eilanden wordt vanwege de heftige stormen en de vele scheepsrampen wel de Begraafplaats van de Atlantische Oceaan genoemd. Er liggen voor de kust zo’n 2000 scheepswrakken. In de 16e en 17e verging bijna de helft van de schepen die de oceaan probeerden over te steken. De beruchte 18e eeuwse piraat Blackbeard vestigde in het gebied zijn basis. In dat legendarische gebied overleven de paarden, op gronden die regelmatig door de zee overspoeld worden. Ze gebruiken het water zelfs als weidegrond.
Sea horses, de film is nog niet af. De makers proberen via crowdfunding 150.000 dollar op te halen om de documentaire te realiseren.

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.