Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zeespiegel stijgt harder en wordt nog veel hoger

  •  
02-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeevis300.jpg
Arctische Raad waarschuwt: eerdere cijfers houden geen rekening met snel smeltend poolijs
Uit een rapport van de Arctische Raad blijkt dat de stijging van de zeespiegel veel sneller en veel harder zal verlopen dan tot nu toe is aangenomen. Vooral het steeds sneller smeltende poolijs zorgt voor deze extra stijging.
Het internationale klimaatpanel IPCC voorspelde in 2007 een zeespiegelstijging van 18 tot 59 centimeter. Volgens de Arctische Raad moet rekening gehouden worden met een stijging van 0,9 tot 1,6 meter.
De Arctische Raad stelt dat smeltend poolijs tussen 2003 en 2008 voor veertig procent verantwoordelijk was voor de stijging van de zeespiegel met drie millimeter. Het steeds harder smeltend poolijs zal er in de toekomst dus ook voor zorgen dat de zeespiegel nog harder zal stijgen.
Euro-Commissaris Connie Hedegaard (Klimaat): ‘De cijfers geven aan dat het de verkeerde kant opgaat.’ Ze hoopt dat dit nieuws een nieuwe impuls zal geven aan de stagnerende klimaatonderhandelingen.
cc-foto: Erin & Ben R

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.