Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zeeuws koraal uitgestorven

  •  
26-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koraal_300.jpg
Enige in Nederland voorkomende koraalsoort, Dodemansduim, nu dood
Dodemansduim komt niet meer voor in de Zeeuwse wateren. De koraalsoort heeft het onderspit gedolven als gevolg van de Deltawerken. Stichting Anemoon roept op de nog levende kolonies in de Noordzee te beschermen.
Video: Dodemansduim op de Klaverbank in de Noordzee
De stichting Anemoon schrijft:
Dodemansduim is de illustere naam van het enige in de Nederlandse kustwateren voorkomende koraal. Voor de geheel of gedeeltelijke afsluiting van het Veerse meer, Grevelingenmeer en de Oosterschelde kwam dit zachte koraal nog veelvuldig in de Zeeuwse Delta voor. Na de afronding van de Deltawerken is de soort hier heel snel achteruit gegaan. In de afgelopen jaren werd het steeds minder vaak aangetroffen. Momenteel lijkt Dodemansduim in deze wateren uitgestorven te zijn. Gelukkig komt dit zachte koraal tenminste nog veel voor op de wrakken en lokaal ook op de Klaverbank in de Noordzee. Het is een bijzondere soort die mogelijk als indicator soort kan fungeren voor te beschermen gebieden en habitats in de Noordzee. Iets waar nu nog een groot gebrek aan is.
Greenpeace voert de afgelopen tijd actie om de Klaverbank te beschermen, dit tot woede van de vissers.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.