8

‘Zeeuws verpleeghuis lapte euthanasiewet aan haar laars’

Verpleeghuis wilde geen toestemming voor euthanasie geven aan 80-jarige vrouw … rechter besliste tot twee keer toe dat vrouw wél recht had op euthanasie

Het Zeeuwse verpleeghuis Ter Reede uit Vlissingen is in opspraak geraakt omdat het euthanasie weigerde te verlenen aan een 80-jarige vrouw die daar meerdere maken om vroeg. Het verpleeghuis heeft haar verzoek nooit serieus onderzocht, is de conclusie.

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag in een reconstructie van de laatste jaren van het leven van Cobi Geluk. Volgens Steven Pleiter, directeur van de Levenseindekliniek is ‘de vrouw gevangen gehouden en is haar doodswens niet serieus genomen.’

Voordat de vrouw euthanasie kon laten uitvoeren, moesten twee rechtszaken worden gevoerd, iets wat nog nooit in Nederland is gebeurd.

Twee jaar geleden kreeg de 80-jarige Cobi Geluk een hersenbloeding waardoor ze volledig afhankelijk raakte van verzorging. Ze vond zelf dat ze ondraaglijk en uitzichtloos leed en vroeg via haar zoon om euthanasie. Maar na een cognitieve screening door een arts in het verpleeghuis, werd die wens afgewezen. Cobi Geluk zou wilsonbekwaam zijn.

Vervolgens stapte de vrouw naar de Levenseinde kliniek waar uit drie onafhankelijke onderzoeken bleek dat de vrouw wel wilsbekwaam was. Tocht weigerde de directeur van het verpleeghuis met de onderzoeken akkoord te gaan en liet de vrouw niet vertrekken voor euthanasie.

De directeur van het verpleeghuis beschuldigde zelfs haar zoon van het sturen van zijn moeder. Volgens hem zou de vrouw de euthanasie niet willen, maar zou haar zoon achter haar doodswens zitten.

Uiteindelijk besloot de rechter tot twee keer toe dat de vrouw wel euthanasie mocht plegen, maar pas vorige week liet het verpleeghuis haar gaan.

De advocaat van de familie Esther Pans in de Volkskrant: “Deze rechtszaak ging over het respecteren van de euthanasiewet. Het verpleeghuis heeft deze wet aan haar laars gelapt, maar de rechter heeft hen daarin – terecht – teruggefloten.”

Lees het hele verhaal in de Volkskrant van vrijdag.

De foto is een still uit een reportage van Omroep Zeeland

Geef een reactie

Laatste reacties (8)