Laatste update 09:17
28

Zeeuwse PvdA’ers verlaten partij vanwege Turkije-uitspraken Statenlid

Joyce Bommer en Cees van Ruiten, van de PvdA-fractie in Kapelle hebben het partijlidmaatschap opgezegd en verlaten de partij. Zij vinden dat de partij niet voldoende afstand neemt van PvdA-Statenlid Erbisim die in Nieuwsuur de massale arrestaties in Turkije verdedigd zou hebben.

Cees en Bommer vinden het kwalijk dat Erbisim weigerde de handelswijze van Erdogan een zuivering te noemen. En dat hij zei dat marteling ‘kon gebeuren’. De twee pleitten ervoor dat de kwestie opgenomen werd in de ledenraadpleging van deze week, zowel landelijk als in Zeeland maar dat verzoek is niet gehonoreerd. Bommer zegt daarover in een interview met regionale krant PZC:

“Wel wordt er deze week zowel landelijk als in het Zeeuwse een ledenraadpleging gehouden waarin in algemene termen gesproken kan worden over de situatie in Turkije en de gevolgen voor Nederland, maar over de zaak-Erbisim wordt niet gesproken. Vanuit diverse andere Zeeuwse fracties is er ook een beroep op het bestuur gedaan om een dergelijke verantwoording te organiseren, maar we liepen allemaal tegen dezelfde muur op. Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben. Het zelfkritisch vermogen is tot een dieptepunt gedaald. Het gewestelijk bestuur loopt aan de hand van het landelijke bestuur. Ze schuiven hun grondbeginselen opzij en kiezen voor damage control om zo weinig mogelijk kiezers te verliezen. Waar staat deze partij nog voor?”

De PvdA is volgens de vertrekkende leden niet meer wat het was:

“Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben. Het zelfkritisch vermogen is tot een dieptepunt gedaald. Ze schuiven hun grondbeginselen opzij en kiezen voor damage control om zo weinig mogelijk kiezers te verliezen.”

Bob van Schuylenburg, gewestelijk voorzitter van de PvdA betreurt het vertrek van Bommer en Van Ruiten:

“We zijn een partij van internationale solidariteit die inzet op dialoog. En dan is het heel treurig dat het zo loopt. Want Joyce en Cees zijn heel sociale mensen die goed werk hebben verricht in Kapelle. Voor de zaak Erbisim verwijs ik naar de uiting die de Statenfractie heeft gedaan. Daarin staat dat we tegen de zuiveringen en martelingen in Turkije zijn.” 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (28)