15

Zegetocht naar de toekomst

Johan Fretz toont wat de politiek zo mist: geloof, hoop en vertrouwen

“Het is een moeilijke tijd. Zeggen ze. Het is een gevaarlijke tijd. Zeggen ze. Maar volgens mij biedt juist een moeilijke tijd het beste uitzicht op een bijzondere tijd.” Zo opent deze clip van theatermaker Johan Fretz. Het is een ode aan de droom- en daadkracht van een nieuwe generatie. Zijn generatie. En een lofzang op een land van onbegrensde mogelijkheden. Zijn land. Ons land. Nederland.


Eind 2011 schreef theatermaker Johan Fretz, geïnspireerd door Obama, een bevlogen stuk op Joop waarin hij gelijksgestemden opriep zich bij hem te voegen voor een lange mars. Een mars die moet eindigen in 2025 met Fretz als minister-president in het Catshuis. Dat is fictie benadrukt hij, zoals dromen dat altijd zijn. Hij bedacht de campagne Fretz 2025 en zette die droom om in werk, in theater, media, muziek, in alles wat hij maakt.

Een droom wil niet zeggen dat er geen waarheid in schuilt. Daar gaat het hem ook om. Fretz wil af van de polarisatie, gelooft in gezamenlijke kracht en daar wil hij vorm aan geven. Over zijn droom heeft hij nu een boek geschreven dat morgen officieel wordt gepresenteerd in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Het is een roman over Fretz die zich letterlijk aan de vooravond van de verkiezingen bevindt, in 2025. Hij staat met een been in het Catshuis. Of niet.

Bekijk de clip, lees hier de voorpublicatie en droom mee.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)