37

Duizenden Rohingya afgeslacht door leger Myanmar in een maand tijd

Zeker 6700 Rohingya moslims zijn vermoord door het Myanmarese leger in de periode tussen eind augustus en eind september. Dat blijkt uit een onderzoek van Artsen zonder Grenzen (AzG). Het onderzoek gaat uit van een voorlopige schatting, het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijke vele malen hoger. Volgens officiële cijfers van de Myanmarese overheid zijn er maar 400 doden gevallen, volgens de regering allemaal rebellen.

Tweederde van de vermoorde Rohingya werd doodgeschoten, 10 procent werd levend verbrand en 5 procent werd doodgeslagen. Het is niet bekend hoe de overige Rohingya zijn gedood. Zeker 730 slachtoffers waren kinderen jonger dan 5 jaar oud.

AzG interviewde voor haar veldonderzoek duizenden Rohingya in vluchtelingenkampen in Bangladesh. De cijfers van AzG komen overeen met die van het United States Holocaust Memorial Museum en mensenrechtenorganisatie Fortify Rights, zij brachten in november al een rapport naar buiten waarin werd gesproken over een ‘etnische zuivering’ door de Myanmarese overheid.

Eerder deze week bevestigde persbureau AP dat Rohingyavrouwen stelselmatig worden verkracht door het Myanmarese leger. AP sprak 29 vrouwen tussen de 13 en 35 jaar oud, allemaal afkomstig uit verschillende delen van de deelstaat Rakhine. Zij waren allemaal uitgebreid en apart van elkaar geïnterviewd. AP schreef daarover:

Er zijn ziekmakend veel overeenkomsten in hun verhalen, met dezelfde patronen, dezelfde uniformen van hun belagers en de details van de verkrachtingen zelf.

Het bericht van AP werd bevestigd door artsen en hulpverleners. Artsen zonder Grenzen zegt alleen al sinds augustus 113 vrouwen en meisjes te hebben behandeld na verkrachting door Myanmarese militairen. Een derde van de meisjes was jonger dan 18 jaar.

Bronnen: NOS, Zembla / Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (37)