Laatste update 20:36
77

Doden bij aanslag Duitse synagoge en dönerrestaurant

Update, 20.30 uur:
Der Spiegel meldt dat de autoriteiten de 27-jarige Duitser Stephan B. uit Sachsen-Anhalt verantwoordelijk houden voor de aanslagen in het Oost-Duitse Halle. Hoewel er eerder sprake was van verscheidene daders die met een auto zouden zijn gevlucht, gaat men nu uit van een dader. Aan het begin van de avond verklaarde politie dat de inwoners van Halle geen acuut gevaar meer lopen.

De SITE Intelligence Group meldt dat de schutter zijn aanslag live heeft uitgezonden via het game-videoplatform Twitch. De video bevat duidelijk aanwijzingen dat B. antisemitische en extreem-rechtse motieven had. Aan het begin van de video zegt de dader dat “de joden de bron van alle problemen zijn”. Ook klaagt de man over het feminisme en ‘massa-immigratie’. Eerder dit jaar zond ook de rechts-extremistische schutter die in Nieuw-Zeeland een terreuraanval uitvoerde bij twee moskeeën, zijn actie live uit.

Eerder:
Op de belangrijkste Joodse feestdag, Jom Kippoer, zijn er in het Oost-Duitse Halle rond het middaguur zeker twee mensen doodgeschoten. Daarnaast zijn er twee zwaargewonden gevallen. De politie heeft een verdachte gearresteerd. Er werd onder meer geschoten bij een synagoge waar tientallen mensen aanwezig waren ter gelegenheid van de Grote Verzoendag. Dat melden Duitse media.

Volgens een ooggetuige gooide een man handgranaten naar een Joodse begraafplaats. Op een foto en in een video is te zien dat de dader een helm en militaire kleding draagt. Hij loopt in de buurt van een döner-restaurant, waar hij ook schoten lost.

Mogelijk is een andere dader nog voortvluchtig in een auto. De politie roept de bewoners van Halle daarom op waakzaam te blijven. Eerder kregen zij het advies om binnen te blijven. Het treinstation van de plaats werd gesloten. In het 15 kilometer verderop gelegen Landsberg is woensdag ook geschoten. In andere Duitse steden worden synagoges extra beveiligd.

Cc-foto: Dickelbers

Geef een reactie

Laatste reacties (77)