12

Zeldzaam: Duurzaam gevangen tonijn

Terwijl vis steeds vaker duurzaam wordt gevangen is dit bij tonijn, één van de meest gegeten soorten, niet het geval

Duurzaam gevangen tonijn komt haast niet voor. In vergelijking met andere vissoorten is dit opmerkelijk, omdat andere vissoorten wel steeds meer duurzaam worden gevangen. Oorzaak van de schaarste is volgens Henk Brus, tonijnhandelaar en directeur van het bedrijf Sustunable, een kwestie van geld. ‘Het gaat om zoveel mogelijk vangen tegen zo laag mogelijke kosten.’

Eerder bleek uit een onderzoek van Greenpeace dat veel van de ingeblikte tonijn, die supermartken verkopen, naast de skipjacktonijn ook andere met uitsterven bedreigde tonijnsoorten bevat. Deze soorten komen met de vangst mee als een soort ‘bijvangst’. Door over te gaan op duurzaam vissen kan dit voorkomen worden en kan het uitsterven van die tonijnsoorten tegengegaan worden.

Trouw schrijft:

Op elke boot vaart een onafhankelijke waarnemer mee die elke vangst rapporteert aan de regionaal werkende visautoriteiten. Voorts kan elke consument mijn schepen volgen op internet, zien wat en hoe we vangen, en hoe en waar we dat verwerken. Ook wil ik graag lokaal werken. In Colombia vis ik met veertien boten. Die zijn van een Colombiaans bedrijf met Colombiaanse bemanning. De vangsten laat ik in dat land verwerken. We verschepen alleen eindproducten naar Europa en de VS”, aldus Brus.

Lees hier meer over het onderwerp

cc-foto: Laszlo Ilyes

Geef een reactie

Laatste reacties (12)