93

Zelfmoord meisje had niets te maken met bangalijst

Update: AD neemt verhaal terug ... Twee meisjes doen aangifte omdat hun naam op een bangalijst staat... Cyberpesten kent nieuw fenomeen. 'Slettenlijsten' maken levens van meisjes kapot

Een 13-jarig meisje uit Pijnacker zou zelfmoord hebben gepleegd omdat ze op een bangalijst zou staan, werd donderdag gemeld. Dit blijkt niet juist. De politie in het Zuid-Hollandse dorp heeft de zelfmoord bevestigd maar van een verband met het internetfenomeen is geen sprake. Bangalijsten zijn een nieuw pestfenomeen onder scholieren. Meisjes die door andere scholieren ‘sletten’ worden gevonden, worden op deze lijsten gezet die vervolgens via social media als Twitter worden rondgestuurd onder de leerlingen.

Update vrijdag 10:00

Het AD meldt dat er in tegenstelling tot wat eerder bericht werd geen verband is tussen de zelfmoord van een 13-jarig meisje en bangalijsten. 

Bekenden van het omgekomen meisje, zeggen dat er van een bangalijst geen sprake is. ‘Allemaal bullshit’, luidt een bericht. Problemen op school en in de privésfeer zouden Livia tot haar trieste daad hebben gebracht.

Eerder:
In het AD meldt vestigingsdirecteur Zuiderwijk van het Stanislascollege dat hij nog niet zeker weet of de notering op een bangalijst de reden is geweest van de zelfmoord. Volgens hem was er wel wat aan de hand met een twitterbericht wat maar eindeloos door getwittert werd. Een fysieke bangalijst heeft hij nog niet op zijn school gezien.

Maar u begrijpt, dat als er eentje zou zijn, ze die echt niet aan de directeur laten zien.

Het meisje, Livia, werd gisteravond in een bos in de buurt van Pijnacker zwaargewond aangetroffen. Ze werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, maar overleed daar later aan haar verwondingen.

Bangalijsten zijn een doorn in het oog van scholen. Het is een nieuw fenomeen onder pesters op scholen om meisjes die ze niet aardig vinden op deze zogenoemde ‘slettenlijsten’ te zetten. Deze lijsten worden vervolgens doorgestuurd via hun smartphone en social media. De gevolgen zijn desastreus. Op sommige scholen worden meisjes door hun hele klas achtervolgd en met de nek aangekeken. 

In Almere werd gisteren nog een leerling geschorst vanwege het verspreiden van zo’n lijst. Scholen nemen pesten via social media hoog op, maar docenten weten vaak niet precies wat ze er tegen moeten doen. Ze hebben nauwelijks controle op wat hun leerlingen via social media met elkaar bespreken en hebben soms niet eens kennis van hoe social media werken.

Update 16.00:

Twee meisjes uit Veere en Gapinge hebben aangifte gedaan van smaad omdat hun naam op ‘bangalijst Walcheren’ staat. Op die lijst staan namen van 21 meisjes. De woordvoerder van één van die meisjes zegt dat de politie nu actie kan ondernemen.

AD: Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord ‘om bangalijst’

cc-foto: ChrisJL
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)