Laatste update 06 augustus 2019, 00:21
18

Zelfs de oprichter noemt 8chan een gevaar voor de samenleving

8chan, het online forum waar racisme, vrouwenhaat en geweldsfantasieën ongefilterd worden uitgewisseld, is offline. Voor nu. De dader van de racistische aanslag in El Paso (VS) waarbij 20 mensen omkwamen plaatste er zijn manifest voordat hij zijn gruweldaad beging. Ook de daders van de aanslagen op moskeeën in Christchurch en een synagoge in San Diego komdigden er hun daad aan. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Cloudflare heeft de samenwerking met 8chan beëindigd, waarna de website op zwart ging. Maar vermoedelijk zullen zij, net als de neo-nazi-website Stormfront, snel weer een nieuwe partner vinden die geen moeite heeft met de haat die op het platform verspreid wordt.

De NOS schrijft:

Op het beruchte politieke subforum /pol/ van 8chan worden aan de lopende band extreemrechtse, haatzaaiende, racistische en seksistische boodschappen gedeeld. De gebruikers van de site jutten elkaar op om aanslagen te plegen en de “highscore” te verbreken, het dodental bij een aanslag.

Fredrick Brennan, die 8chan in 2013 oprichtte, verklaarde aan de Washington Post:

Opnieuw gebruikt een terrorist 8chan om zijn boodschap te verspreiden omdat hij wist dat mensen die zouden bewaren en delen. Het forum is een ontvankelijk publiek voor terrorisme.

Cc-foto: Mark Dixon

Geef een reactie

Laatste reacties (18)