Laatste update 16:38
186

Rutte: mondkapjes in het hele land

Het ‘dringende advies’ om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten en musea, gaat met onmiddellijke ingang in het hele land gelden. Dat zei premier Rutte woensdagmiddag in de Tweede Kamer.

Tot nu toe gold het advies alleen voor de grote steden, waar de meeste besmettingen plaatsvinden. Een Kamermeerderheid drong er eerder al bij het kabinet op aan om de mondkapjesrichtlijn voor heel Nederland te laten gelden.

Rutte wil geen mondkapjesverplichting. “Ik denk dat het goed is om het een dringend advies te laten zijn.”

Eerder:
Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor de invoer van een mondkapjesplicht in de binnenruimte. Dat bleek woensdag tijdens het coronadebat. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei tijdens zijn inbreng dat hij een advies van het OMT niet wil afwachten en wil dat het kabinet met een duidelijk voorschrift voor het dragen van mondkapjes komt.

Tot nu toe heeft het kabinet nog niet verder willen gaan dan een vrijblijvend advies. Het wel of niet dragen van mondkapjes in bijvoorbeeld winkels, wil het kabinet overlaten aan ondernemers zelf. Die hebben geen zin om de handhavingstaak over te nemen van het kabinet, met als gevolg dat het dragen van mondkapjes buiten het ov vrijwel nergens verplicht is.

De Kamer zal woensdag niet stemmen over een mondkapjesplicht, noch zal er een motie worden ingediend, zo is de verwachting. Het parlement wil vooral dat het kabinet zich eenduidig uitspreekt en met een landelijk geldende maatregel komt. Naar alle waarschijnlijkheid komt premier Rutte of minister De Jonge (CDA, Volksgezondheid) woensdagmiddag met een verklaring.

cc-foto: Huub Zeeman

Geef een reactie

Laatste reacties (186)