25

‘Zelfs in de bomen hangen lijken’

Update: dodental orkaan Haiyan loopt op tot boven de 10.000  ... Nederlands Rode Kruis heeft 50.000 euro voor noodhulp, Ploumen zegt 2 miljoen toe

Update zondag 11.00 uur:
Het dodental als gevolg van de verwoestende tyfoon die gisteren over de Filippijnen trok is opgelopen tot minimaal 10.000 doden, dat vrezen de autoriteiten op de Filipijnen. Alleen al in de stad Tacloban zouden 10.000 van de 200.000 inwoners zijn omgekomen. Velen zouden ook zwaar gewond zijn. Gisteren had het Rode Kruis het nog over 1.200 dodelijke slachtoffers.

Een politiewoordvoerder:

Overal op straat en onder het puin van ingestorte huizen liggen lichamen. Zelfs in bomen hangen lijken.

Naast de hulpoperaties van internationale organisaties zoals het Rode Kruis heeft de Amerikaanse marine schepen en vliegtuigen naar het gebied gestuurd om te helpen bij het reddingswerk. Ook voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft een team van hulpverleners naar de Filipijnen gestuurd.

Haiyan heeft de Filipijnen inmiddels verlaten. De storm is in kracht afgenomen en koerst nu af op Vietnam.

Update 23.00 uur:
Nederland trekt twee miljoen euro uit voor hulp aan de slachtoffers van de orkaan Haiyan op de Filipijnen, dat heeft minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking toegezegd. Volgens Ploumen moet “zo snel mogelijk hulp en bijstand” worden geboden. De twee miljoen komen bovenop de 50.000 euro die het Nederlandse Rode Kruis eerder vandaag toezegde voor noodhulp aan de Filipijnen. Hiermee zullen hulpoperaties van het Rode Kruis en de Verenigde Naties gefinancierd worden.

Eerder:
Nederlandse hulpverleners gaan naar de Filipijnen om slachtoffers van de orkaan Haiyan bij te staan. Een woordvoerder van de hulporganisatie zei voor NOS radio dat het Nederlandse Rode Kruis 50.000 euro heeft vrijgemaakt voor de noodoperatie.

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er zich precies in de Filipijnen of in het getroffen gebied bevinden. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken verblijven in de hele Filipijnen (gevestigden plus toeristen) momenteel tussen de 400 en 450 geregistreerde Nederlanders.

cc-foto: Fragile Oasis

Geef een reactie

Laatste reacties (25)