5

‘Zelfstandige’ psychiaters winnen rechtzaak tegen Zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoreit (NZa) benadeelde vrijgevestigde psychiaters en ging slordig om met de privacy van patiƫnten

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) fouten heeft gemaakt. Zo verdienen psychiaters die niet in loondienst zijn onterecht minder dan hun collega’s in ziekenhuizen en is de NZa niet zorgvuldig genoeg omgesprongen met de privacybelangen van patiënten.

Sinds 2008 kennen psychiaters een nieuwe manier van betaling, maar in dat nieuwe stelsel bleken ‘vrijgevestigde’ psychiaters minder te verdienen in verhouding tot collega’s die wel in vast dienstverband werkten bij een psychiatrische inrichting of een ziekenhuis. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft nu bepaald dat de NZa haar eerdere besluit over de tarieven nietig moet verklaren en haar werk over moet doen. ‘Ze had de gevolgen beter moeten onderzoeken’, aldus het College in NRC. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is een rechtbank voor bestuurlijke sociaal-economische geschillen.
De zelfstandige psychiaters werden ook gedwongen om gevoelige informatie van hun patiënten door te spelen naar de zorgverzekeraar. Om hun rekening betaald te krijgen, moesten zij aangeven welke soort zorg hun patiënt heeft gehad en dat is in strijd met hun beroepsgeheim. Een zorgverzekeraar mag deze kennis over een patiënt niet zomaar aangeleverd krijgen.

Lees het hele artikel bij NRC: ‘Psychiaters winnen zaak NZa’

cc-foto: Drew Leavy

Geef een reactie

Laatste reacties (5)