Laatste update 12:19
3

ZEMBLA: calamiteitennetwerk niet klaar voor grote aanslag

“Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je nergens transparant kan zien hoe er met belastinggeld van burgers wordt omgegaan bij zo’n belangrijk dossier”, zegt Jan Struis van de politiebond in een nieuwe aflevering van Zembla. Het onderzoeksprogramma dook in de problemen rondom C2000, het calamiteitennetwerk voor de Nederlandse hulpdiensten.

Al jaren vormt het communicatiesysteem een hoofdpijndossier door forse kostenoverschrijdingen en haperende verbindingen. Tijdens de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn en de rellen in Hoek van Holland, allebei in 2009, werd zelfs terug gegrepen naar analoge portofoons omdat het netwerk de grote hoeveelheid boodschappen en berichten niet aan kon. Een vernieuwing van het netwerk is nu aanstaande.

“De vernieuwing van C2000 is hoe dan ook een risicovol programma,” schrijft het Bureau ICT Toetsing (BIT) van de overheid in een rapport uit 2016 over de modernisering van het calamiteitennetwerk. Uit interne stukken van de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid die ZEMBLA in handen kreeg, wordt duidelijk dat bij de overgang van het oude naar het nieuwe C2000 acht uur lang geen communicatie mogelijk is voor de hulpdiensten. Kijk hier de uitzending terug:

Geef een reactie

Laatste reacties (3)