9

Zembla: Officieren van justitie vervalsen bewijsmateriaal

'Tientallen verdachten van zware delicten door fouten op vrije voeten. Onschuldigen in de cel. Officieren die grove fouten maakten nog in functie'. OM: Onderzoek Zembla is onevenwichtig

Alle officieren van justitie die de afgelopen tien jaar grove fouten hebben gemaakt zijn nog in functie of hebben zelfs promotie gemaakt. Dat meldt het televisieprogramma Zembla zondag. Justitie ontkent dit en stelt dat wel degelijk officieren van justitie zijn ontslagen nadat ze fouten hadden gemaakt.

Zembla verzamelde negentig vonnissen waarin de rechter kritiek heeft op het Openbaar Ministerie. Zeker honderdvijftig verdachten van moord, vrouwenhandel en kinderporno zijn de afgelopen tien jaar door fouten van justitie vrijgelaten. Ook zijn onschuldigen door fouten in de cel beland.

In tientallen vonnissen zeggen rechters dat officieren de wet overtreden, doelbewust ontlastend bewijsmateriaal achterhouden en soms zelfs doelbewust bewijsmateriaal vervalsen.

Zembla maakte een lijst van falende officieren van Justitie. De officieren op deze lijst konden hun loopbaan vervolgen en sommige hebben zelfs promotie gemaakt.

OM-topman Harm Brouwer spreekt in de uitzending tegen dat falende officieren van justitie in alle gevallen vrijuit gaan. “Als de fout ernstig is, zullen wij een intern onderzoek gelasten. Als er aanleiding is om op te treden, dan gebeurt dat, op de officier gericht.” Volgens Brouwer worden er disciplinaire maatregelen opgelegd binnen het OM, “als dat aan de orde is”. Brouwer voelt er niet voor om publiek te maken welke disciplinaire maatregel er in individuele gevallen wordt getroffen. Dat meldt Trouw zondag.

Deze aflevering van Zembla wordt uitgezonden op zondag 31 januari om 21.45 uur

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (9)