429

Zembla over Wilders: Profeet van de Angst

Update 17:00 Zembla-eindredacteur Kees Driehuis reageert … Femke Halsema noemt uitzending 'tendentieus'

De uitzending van Zembla over de angstpolitiek van Geert Wilders en zijn PVV maakt veel reacties los. Oordeel zelf.

Get Microsoft Silverlight

In ZEMBLA analyseren deskundigen zijn uitspraken en concluderen dat wat Wilders feitelijk zegt over de islam en moslims niet klopt. Tegelijkertijd uiten zij hun zorgen en waarschuwen voor de effecten van Wilders’ retoriek. Wilders is bezig met een internationale opmars en tijdens zijn toespraken in het buitenland laat hij zich uit in bewoordingen die ronduit oorlogszuchtig zijn.
T. Zwaan van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam: “Dat zijn de dromen van iemand die denkt in termen van etnische zuivering.”

Op Twitter vergelijkt Femke Halsema de reportage met “Heilige Ayaan‘, de aflevering van Zembla die in 2006 uiteindelijk leidde tot de val van het kabinet Balkenende IV.

Ze twittert:

Zag gisteren deel Zembla over Wilders: maakt vooroordelen over publieke omroep waar. Tendentieus, heeft met journalistiek weinig te maken.

Ze reageert vervolgens instemmend op een tweet die onder meer oproept om het programma te schrappen.

Update 11:35 Halsema twittert verder over de uitzending en licht haar standpunt over de inhoud die de publieke omroep moet brengen verder toe. Ze schrijft:

Zembla was geen ‘journalistieke documentaire’; een politiek pamflet dat angst inboezemde (inderdaad met dezelfde stijlmiddelen als de PVV). Publieke omroep is broodnodig in commerciële en populistische omgeving; journalistieke distantie en pluriformiteit zijn de kern ervan.

Update 17:00: Eindredacteur Kees Driehuis reageerde in het programma Lunch op de kritiek op de film. “De feiten worden niet weerlegd en die zijn vrij schokkend.” Beluister hier de reactie.

Lees ook de opinie van Francisco van Jole: De angsten rond Zembla

Geef een reactie

Laatste reacties (429)