Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zembla: Veiligheid hartimplantaten niet aangetoond

  •  
16-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zembla_operatieproefkonijn.jpg
Patiënt met implantaat is vaak proefkonijn zonder het te weten
De veiligheid van risicovolle hartimplantaten die worden gebruikt door artsen in Nederlandse ziekenhuizen is niet gegarandeerd. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Prof. Martin Schalij, cardioloog in het LUMC en voorzitter van de Vereniging, zegt in het VARA-programma ZEMBLA dat er ‘onvoldoende gegevens’ zijn over de apparaten die cardiologen implanteren: ‘Niemand kan zeggen dat er niets aan de hand is, er zijn zoveel problemen, er moet wat veranderen.’
Zembla:
Eerder dit jaar hoorden meer dan duizend Nederlandse vrouwen met een PIP-borstimplantaat dat zij een verhoogde kans lopen op ernstige gezondheidsklachten door geknoei met siliconen door de fabrikant. De PIP-implantaten zijn jarenlang gebruikt door artsen in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, omdat ze een CE-markering hadden.
Chirurgen plaatsen dagelijks nog honderden andere belangrijke hulpmiddelen met CE-markering, zoals bij hart- en bekkenbodemoperaties. Een CE-markering betekent: dit product is veilig en mag verkocht worden op de Europese markt. Maar uitgebreid wetenschappelijk onderzoek begint pas als de implantaten al worden gebruikt door chirurgen. Zo zijn patiënten proefkonijn zonder het te weten.
Meer informatie bij ZEMBLA. ‘Operatie proefkonijn’ wordt op vrijdag 16 maart 2012 om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2 uitgezonden

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.