8

Zembla: Wordt onze grond wel echt goed schoongemaakt?

Honderdduizenden plekken op Nederlandse bodem zijn vervuild met chemische stoffen

In Nederland heeft de overheid met spoed 400 plekken aangewezen die schoongemaakt moeten worden. ZEMBLA spreekt met deskundigen die twijfelen over de haalbaarheid en de kwaliteit van deze sanering.


De Nederlandse grond is alles behalve schoon. Gifschandalen als in Lekkerkerk, Gouderak, en de Vogelmeerpolder doen onze wenkbrauwen fronsen. Uit cijfers blijkt dat honderdduizenden plekken van onze bodem sterk vervuild zijn met chemische stoffen. Dat is slecht voor het milieu, maar vooral een bedreiging voor onze gezondheid.

De Coupépolder bij Alphen aan den Rijn is waarschijnlijk de grootste gifstort van Nederland. In jaren ’80 is de polder voorpaginanieuws. Uit rechercheonderzoek blijkt dat er jarenlang sprake is geweest van illegale gifstortingen, met medeweten van de overheid. De gemeente heeft altijd volgehouden dat er geen gevaar bestond voor verspreiding van het gif.

Maar nu is er opnieuw onrust in Alphen: inwoners hebben grote twijfels over de wijze waarop de overheid de gifbelt heeft aangepakt. ZEMBLA duikt in de Coupépolder: wordt er voldoende gedaan om te zorgen dat het gif niet weglekt?

ZEMBLA, ‘Gifgrond’, vrijdag 26 oktober om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2

Lees ook deze opinie-artikelen:
Harry van Bommel: Het gebruik van drones moet opgeschort worden
Ewald Engelen: Eurofascisme, scherpe column uit De Groene
Han Knols: De mazzel van Messi, over hoe het leven ook kan lopen

Geef een reactie

Laatste reacties (8)