Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zembla: Wordt onze grond wel echt goed schoongemaakt?

  •  
26-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Gifgrond01_300.jpg
Honderdduizenden plekken op Nederlandse bodem zijn vervuild met chemische stoffen
In Nederland heeft de overheid met spoed 400 plekken aangewezen die schoongemaakt moeten worden. ZEMBLA spreekt met deskundigen die twijfelen over de haalbaarheid en de kwaliteit van deze sanering.
De Nederlandse grond is alles behalve schoon. Gifschandalen als in Lekkerkerk, Gouderak, en de Vogelmeerpolder doen onze wenkbrauwen fronsen. Uit cijfers blijkt dat honderdduizenden plekken van onze bodem sterk vervuild zijn met chemische stoffen. Dat is slecht voor het milieu, maar vooral een bedreiging voor onze gezondheid.
De Coupépolder bij Alphen aan den Rijn is waarschijnlijk de grootste gifstort van Nederland. In jaren ’80 is de polder voorpaginanieuws. Uit rechercheonderzoek blijkt dat er jarenlang sprake is geweest van illegale gifstortingen, met medeweten van de overheid. De gemeente heeft altijd volgehouden dat er geen gevaar bestond voor verspreiding van het gif.
Maar nu is er opnieuw onrust in Alphen: inwoners hebben grote twijfels over de wijze waarop de overheid de gifbelt heeft aangepakt. ZEMBLA duikt in de Coupépolder: wordt er voldoende gedaan om te zorgen dat het gif niet weglekt?
Lees ook deze opinie-artikelen: Harry van Bommel: Het gebruik van drones moet opgeschort worden Ewald Engelen: Eurofascisme, scherpe column uit De Groene Han Knols: De mazzel van Messi , over hoe het leven ook kan lopen

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.