31

Zembla: Zwaar vervuilende fabriek krijgt toch vergunning

VROM-inspectie vreest voor gezondheidsschade door 's werelds grootste fosforproducent

De provincie Zeeland gaat fosforproducent Thermphos een nieuwe milieuvergunning verstrekken terwijl op hetzelfde moment het functioneel Parket van het OM een strafrechterlijk onderzoek begint om vast te stellen of het bedrijf de milieuwetgeving overtreedt. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren vraagt de minister van Infrastructuur en Milieu om opheldering.

Het Parket gaat onderzoek doen naar de lozing van zware metalen in de lucht en in het water, zegt een woordvoerster van het Parket in PZC.nl. Een VROM-inspectie concludeerde eerder na onderzoek dat de uitstoot van dioxine en schadelijke stoffen zeer zorgelijk is. Omwonenden klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid. Thermphos heeft in een jaar al meer cadmium uitgestoten dan is toegestaan. Ook de uitstoot van zink en dioxine ligt ver boven de maximumnorm.

Van Tongeren snapt niet hoe de provincie Thermphos opnieuw een milieuvergunning kan verstrekken voor vier jaar. Carla Peijs, Commissaris van de Koningin in Zeeland weet dat de fosforproducent boven de norm van dioxine uitstoot zit, maar wil Thermphos nog de tijd geven om de uitstoot naar beneden te brengen. Recente metingen hebben inmiddels aangetoond dat het bedrijf toch veel meer uitstoot dan het al verhoogde limiet.

Ook volgens de Nederlandse Emissie Richtlijn Lucht voldoet Thermphos niet aan de milieueisen. Het fosforbedrijf gaat tot en met 2014 0,4 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uitstoten, terwijl de wettelijke norm op 0,1 nanogram ligt. Biochemicus en hoogleraar Milieukunde Lucas Reijders stelt dat het fosforbedrijf onvoldoende doet om de schade te beperken. Met behulp van doekenfilters en rookgasinjecties zou ze de uitstoot kunnen verlagen tot maximaal 0,04 nanogram per kubieke meter lucht.

De VROM-inspectie constateerde ook dat er de laatste jaren steeds vaker sprake is van ‘veel persoonlijk letsel’ bij de fabriek en dat ongelukken onvoldoende worden onderzocht. In 2009 kwam Thermpos in het nieuws toen twee werknemers omkwamen bij onderhoudswerkzaamheden in de fabriek. Justitie doet onderzoek of er sprake is van nalatigheid. Ook illegale lozing van verontreinigd water op de Schelde wordt door justitie onderzocht.

Lees meer op Joop: VROM wil vervuilende fosforfabriek dicht hebben
PZC: OM heeft Thermpos in het vizier
cc-foto: Wim Harwig

Geef een reactie

Laatste reacties (31)